Radio Simplu

Mezinul lui Anghel Iordănescu, coleg cu fiul lui Gabi Oprea la Ministerul Agriculturii! Surpriză pe statele de plată ale instituției conduse de Daea

Gabriel Marin Oprea, 23 de ani, fiul fostului ministru de interne Gabriel Oprea, nu e singurul copil de demnitar sau fost demnitar care a devenit angajat la Ministerul Agriculturii.

Libertatea a descoperit că pe statele de plată ale instituției figurează și fiul cel mic al lui Anghel Iordănescu, Alexandru. Mezinul lui “Tata Puiu” nu are studii de specialitate și nici cea mai mică experiență în domeniu. Este de notorietate relația de prietenie – și nu numai – dintre familiile Oprea și Iordănescu. Ascensiunea în politică a lui Anghel Iordănescu, culminând cu intrarea sa în Parlamentul României, se leagă de numele lui Oprea și de partidul acestuia, UNPR. Iar pe vremea când era ministru al apărării, Oprea i-a acordat grade “fără număr” lui Iordănescu, care acum e general.

Cele două familii au afaceri comune și multă vreme au împărțit același duplex, în cartierul bucureștean Drumul Sării. Între timp, Gabriel Oprea și-a închiriat partea de locuință unei grădinițe private. Petrec timp împreună, merg în vacanțe și, iată, cea mai recentă similitudine, Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu au băieții angajați la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Oprea junior, organizator evenimente în timpul Președinției României la Consiliul UE G4media a dezvăluit, zilele trecute, că fiul fostului vicepremier Gabriel Oprea a fost angajat pe furiș, în lunile mai și iunie, la Ministerul Agriculturii, alegere făcută de tatăl său ca metodă de reeducare, în speranța că tânărul Gabriel Marin, în vârstă 23 de ani, se va maturiza!

La începutul anului, el mai încercase să se angajeze la același minister, dar după ce presa a relatat despre tentativa lui Oprea jr, concursul a fost anulat, iar postul, blocat.

“În perioada 1 mai – 1 iulie 2019, domnul Gabriel Marin Oprea a fost angajat temporar al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, îndeplinind activități specifice privind organizarea de evenimente pe perioada asigurării de către România a Președinției Consiliului UE și implementarea strategiei de organizare comună a pieței, conform regulamentelor europene și cadrului legislativ național”, au declarat surse din minister.

Iordănescu junior, consilier la unitatea pentru pregătirea „consiliului Președinției UE” În cazul lui Alexandru, 25 de ani, fiul fostului selecționer al naționalei, lucrurile au mers mai lin. Un post de „consilier afaceri europene la Unitatea pentru pregătirea Consiliului Președinției UE” a fost ocupat, încă din septembrie 2018, de juniorul Iordănescu. Admiterea a fost făcută în baza unui concurs desfășurat în două etape, probă scrisă și probă orală.

Alexandru a primit 52 de puncte la proba scrisă (punctajul maxim obținut de un candidat la același concurs a fost de 86 de puncte), dar s-a descurcat excelent la proba orală, constând dintr-un interviu: a fost punctat cu 95 (din 100 de puncte). Notele i-au oferit o medie rezonabilă, de 73,5 puncte, astfel că s-a alăturat echipei din “Serviciul Suport Tehnic pentru Grupurile de Lucru”.

Continuitate în activitate Cu două luni înainte ca România să încheie mandatul la Președinția rotativă a Consiliului UE – moment în care departamentul înființat exact pentru această perioadă nu-și mai justifica existența -, la Ministerul Agriculturii are loc un nou concurs de recrutare: pentru un post de consilier debutant la Autoritatea Competentă pentru Acreditarea Agențiilor de Plăți. Alexandru Iordănescu se înscrie, trece de proba scrisă cu 65 de puncte, rămâne în cursă alături de o contracandidată, dar pe care o surclasează la interviu.

Rezultatele au fost afișate pe 2 iulie, la sediul Ministerului Agriculturii. Până în acest moment, Alexandru Iordănescu nu a depus, conform legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice, o declarație de avere. Pentru lămuriri suplimentare despre postul ocupat de Alexandru Iordănescu și experianța acestuia în domeniu, Libertatea a adresat un set de întrebări ministerului, dar încă nu a primit răspunsul instituției. Nici Anghel Iordănescu nu a oferit ziarului nostru o declarație.