Valeriana este una dintre plantele des întâlnite în flora spontană a României şi utilizate în medicina populară de secole întregi. Valeriana reprezintă o resursă medicinală extraordinară, având în vedere numeroasele efecte benefice asupra organismului. Cel mai frecvent, această plantă este utilizată în cazul bolilor sistemului nervos şi ale aparatului cardiovascular.
De peste 4.000 de ani, valeriana a fost mult utilizată în medicina populară, atât în Asia, cât şi în Europa, ajungând ca efectele terapeutice să fie general recunoscute, astfel că, în prezent, consumul pe glob să ajungă la circa 300.000 de tone rădăcini.
Planta este originară din Asia centrală şi orientală şi s-a răspândit, treptat, în Europa şi America de Nord. În România creşte în flora sălbatică prin tufişuri, fâneţe, luminişuri de pădure, locuri umede, lunci, zăvoaie şi margini de pâraie, din zone deluroase şi montane.
Pentru efecte vindecătoare este intens cultivată. În popor, planta este cunoscută sub diferite denumiri: odolean, iarba pisicii, guşa porumbelului, năvalnic.
Proprietăţile terapeutice ale rădăcinilor sunt explicate prin existenţa unui fitocomplex bioactiv:
– neurosedative, neurotonice, calmante, somnifere;
– antispastice, hipotensive, calmante cardiace;
– antidiareice, hipoacidifiante, uşor vermifuge;
– anticonvulsive, vulnerare.
Acţiuni terapeutice specifice
Încă din timpul romanilor se considera că valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor nervoase şi cardiace şi a bolilor fizice asociate cu acestea. În afecţiunile sistemului nervos se constată efecte excelente de prevenire şi combatere a multor stări specifice:
– insomnii şi tulburări de somn asigurând o creştere a perioadei de somn profund;
– stări de excitabilitate nervoasă şi psihică, astenie nervoasă, crize de nervi, isterie;
– dureri de cap, tremurături;
– epilepsie, convulsii la copii;
– şocuri emotive, stări de stres şi teamă, anxietate, oboseală;
– senzaţie de „nod în gât”;
– migrene după stările de ebrietate;
– contracţii musculare dureroase datorate suprasolicitărilor fizice şi a încordării psihice.