Radio Simplu

Mesajul tranșant al doctorului Emilian Ioan Imbri: Acest virus a câștigat bătălia

Mesaj tranșant din partea Managerului Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, Emilian Ioan Imbri. Potrivit acestuia, ideea înaintată de specialiști conform căreia 20.000 de români se vor infecta cu noul coronavirus este una optimistă.
De asemenea, doctorul Emilian Ioan Imbri a adăugat că „acest virus a câștigat bătălia”.

„Acest virus a câștigat bătălia. Prima bătălie care s-a dat a câștigat-o virusul. Noi va trebui să învățăm, cine rezistă și cine trece acest moment, va trebui să învățăm să cponviețuim toată viața cu acest virus, așa cum conviețuim cu celelalte tulpini de corona, cu care trăim de ani de zile. Dacă au spus unii 20.000 sunt optimiști copiii ăștia. Îi vom număra la sfârșit. Te sperie un pic ceea ce vezi că se întâmplă în celalte țări (…) Din ceea ce știu de la cei care sunt pe specialitatea asta și sunt epidemiologii și infecționiștii se pare că, după calculele făcute și estimările făcute pentru România, se pare că undeva spre sfârșitul lunii mai sau în luna mai ar fi un vârf, cu o ușoară scădere în iunie, cu posibilitatea din păcate tristă, să înceapă să crească din nou spre septembrie, octombrie. Virusul va încerca să facă experiențe pe noi, cum noi încercă, să facem experiențe pe el. Toate tratamentele nu sunt verificate. Ele nu fac rău, dar nu știm dacă o să răzbim cu aceste tratamente”, a spus Imbri, luni, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

„Am avut timp”
Managerul Spitalului „Victor Babeș” a mai adăugat că virusul ucigaș a oferit un răgaz, „pe care noi l-am folosit foarte bine, am avut timp să externam bolnavii, să pregătim pavilioanele, unul după altul, care să fie libere pengtru bolnavi și să aștepte internările”.

„Spitalele de boli infecțioase internează până la capacitate maximă. Lumea nu știe un lucru atât timp cât pacienții erau întrebați de unde veneau și nu declarau cu adevărat unde au fost, riscul a fost foarte mare. În acest moment a început o transmitere comunitară deci riscul pentru orice doctor este să ia virusul de la orice pacient care vine la spital. Gândiți-va la persoanele care au spus că au venit din Italia. Câți credeți că au făcut treaba asta? Niciun stat nu are forță să verifice că acești oameni sunt responsabili. Mall-urile nu erau închise pe vremea aia. Iar e o problema. Tinerii se întreabă de ce să stea în casă. Ei nu se gândesc că pot fi purtători”, a mai spus medicul.

Persoanele tinere reprezintă un risc
Medicul a mai explicat faptul că riscul ca o persoană tânăra să transmită virusul ucigaș, este foarte mare, până la 20 sau 30 de persoane.

„Rugăm pe toată lumea să stea în casă. În weekend s-a ieșit la grătare și au zis că suntem în aer liber e imposibil să ne imbolnavim, foarte greșit. Odată cu intreacțiunea umană se transmite și virusul. Paradoxal cele mai sigure spitale sunt spitalele de boli infecțioase. Una din recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) făcută către tineri spunea așa: Nu va bazați atât de mult pe tinerețea voastră. Înseamnă că ceva nu e în regulă, că ceva se poate întâmplă și aici. În Spitalul Victor Babeș niciun medic şi nicio asistentă n-a spus: „eu vreau să plec, eu vreau să fug, mie îmi e frică”. Au fost niște colegi care au spus: „Eu am astm”. a mai adăugat medicul.