Radio Simplu

Medicul Olga Simionescu explica de ce romanii sunt mai rezistenti la coronavirus decat alte populatii

Medicul Olga Simionescu a explicat la Romania TV de ce romanii sunt mai putin expusi infectarii cu coronavirus. Numarul cazurilor de persoane diagnosticate cu COVID-19 in Romania a ajuns, vineri seara, la 86.

„Coronavirus este un virus foarte vechi, cred ca din 1960. Noul coronavirus a fost depistat abia in decembrie 2019. Au mai fost infectii cu un coronavirus in 2002 si in 2012. El este un virus cu ARN care face mutatii. Se pare ca ar exista doua tipuri de stereotipuri principale: S si L. Cel L este un stereotip mai agresiv, are o diseminare rapida, iar cel S este mai bland si este clasic.

Acest virus are nevoie nevoie ca sa poata sa actioneze sa se inmulteasca in celula. Ca sa intre in celula, ii trebuie un receptor. S-ar parea ca la romani difera acest receptor fata de alte populatii.

Sunt 2 teorii foarte clare: S si L.

Daca omul sta in izolare la domiciliu sau este in carantina, scade din virulenta stereotipului L si ramane doar formula mai simpla S”, a spus medicul Olga Simionescu la Romania TV.

Olga Simionescu: Alcoolul sanitar nu este suficient si nici clorhexidina

Autoritatile romane au anuntat noi cazuri de coronavirus in Romania. Numarul total al imbolnavirilor a ajuns vineri la 86. Iata ce mai spune Olga Simionescu despre virusul care a creat teama in intreaga lume.

„Este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (pasari, mamifere). Se numeste „noul corona” fiindca au mai fost infectii cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a raspandit in intreaga lume.

Fiind virus cu ARN (beta corona virus), face mutatii, parte naturala a ciclului celular, astfel ca exista doua serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapida si S mai bland, cel clasic. Desi virusul poate afecta orice populatie, se pare ca in Wuhan (de unde a pornit) si in Italia a fost serotipul L, iar in Romania serotipul S. Aceasta este legata de susceptibilitatea genetica a populatiei, virusul nou corona intrand in celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Exista contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv ca din lantul lung de nucleotide (30000) doar cateva ar fi afectate. Insa eu cred ca formele diferite de boala nu tin doar de imunitatea individului, ci si de aceste doua tulpini.

OMS a declarat deja pandemie, adica o epidemie intinsa pe multe tari. Asta nu trebuie sa insemne panica a populatiei, ci doar atentie si masuri sporite de protectie si protocoale de testare, transport, masuri epidemiologice si tratament.

Noul corona virus se transmite prin picaturi Pfluge, particule virale, aerosoli, contact cu suprafete infectate. Alcoolul sanitar nu este suficient si nici clorhexidina. Sunt necesare substante biocide, pe baza de alcool. Trebuie evitate aglomerarile, mijloacele de transport in comun, strangerile de mana.

Masca protejeaza si este imperativ sa ne spalam pe maini cu apa si sapun minimum 20 de secunde odata, de mai multe ori.

Citeste mai multe pe romaniatv.net