Radio Simplu

Medicul legist care a efectuat cele mai multe autopsii ale victimelor COVID-19 în Germania: “Acesta nu e un virus ucigaș. Nu suntem în război”

Potrivit unui studiu realizat de cercetători germani pe baza rezultatelor autopsierii a 12 pacienți uciși de coronavirus, două sunt afecțiunile cel mai des întâlnite drept cauze ale deceselor.

În cazul a 7 dintre cei 12 pacienți autopsiați au fost evidențiate tromboze, iar 4 dintre ei au decedat din cauza emboliei pulmonare, a anunțat profesorul Klaus Püschel, medic legist, director al Institutului de Medicină Legală de la Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf și șeful echipei care a realizat studiul.

Tromboza este procesul de formare a unui cheag de sânge într-un vas de sânge. Acest cheag de sânge, numit “tromb”, poate bloca sau obstrucționa circulația sângelui în zona afectată și, totodată, poate duce la complicații grave dacă cheagul se deplasează într-o parte importantă a sistemului circulator, cum ar fi plămânii (embolie pulmonară).

Specialiștii susțin că studiul confirmă o supoziție mai veche a cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 și că reprezintă un pas înainte în combaterea coronavirsului. Un tratament care să includă anticoagulante, medicamente care “diluează” sângele, scăzând astfel riscul formării cheagurilor, ar putea reduce numărul deceselor.

Profesorul Klaus Püschel a mai afirmat că, deși cercetarea s-a bazat pe autopsierea a doar 12 cadavre, cele două afecțiuni (tromboza și embolia pulmonară) au fost întâlnite foarte des și în cazul autopsiilor efectuate ulterior de el și echipa sa.

Studiul a mai demonstrat că aproape toți subiecții aveau comorbidități: probleme cardiace, renale, diabet, cancer, demență. Dar cauza principală a decesului a fost, de fiecare dată, pneumonia, însoțită sau nu de embolia pulmonară. Ce i-a impresionat în mod deosebit pe medicii legiști a fost felul în care arătau plămânii decedaților: grei și tari. “Când vezi asemenea plămâni nu te mai miră faptul că a fost foarte greu să-i ventilezi”, a declarat profesorul Jan Sperhake, unul dintre autorii studiului, citat de welt.de.

“Nu trebuie să ne temem” Profesorul Klaus Püschel a concluzionat: ”Acesta nu este un virus ucigaș. Nu suntem în război. Nu trebuie să ne temem și nu trebuie să ne descurajăm”. Medicul legist a respins și varianta apariției unui nou val al pandemiei, catalogând-o drept scenariu alarmist. A fost contrazis însă de colegul Jan Sperhake: “Eu nu sunt la fel de optimist ca șeful meu”.