Amorteala mainilor este numita in termeni medicali parestezie si, desi este un simptom caruia nu-i prea dam importanta, acesta poate ascunde afectiuni grave. Se manifesta prin pierderea temporara a sensibilitatii la nivelul membrelor superioare si este adesea descrisa prin asocierea cu senzatia de intepaturi ca de ace sau arsuri. In continuare, va prezentam care sunt cauzele si simptomele care pot insoti amorteala mainilor.
Cuprins
1. Simptomele care insotesc amorteala mainilor
2. Cauzele mainilor amortite
3. Bolile prevestite de mainile amortite
Simptomele care insotesc amorteala mainilor
Simptomele care insotesc amorteala mainilor sunt mancarimile, sensibilitatea la atingere, eruptia cutanata, pielea rece, spasmele musculare, urinarile frecvente, durerile de spate in partea de jos, durerile cervicale, dar si starile anxioase. Nu este obligatoriu ca aceste simptome sa apara impreuna si nici sa se manifeste la toate persoanele care se confrunta cu maini amortite.
Cauzele mainilor amortite
Exista o varietate de cauze care pot conduce la amorteala mainilor, de la cauze banale pana la afectiuni mai grave. Poate fi vorba de o degeratura, un traumatism, o compresie a unui nerv cauzata de cele mai multe ori de faptul ca persoana doarme pe mana respectiva sau o foloseste intens, o anemie, o deshidratare, un atac de panica sau poate fi vorba de existenta anumitor boli. De asemenea, persoanele care abuzeaza de alcool se pot confrunta cu maini amortite.
Bolile prevestite de mainile amortite
Carenta de vitamine si minerale. Cel mai des intalnita afectiune care se ascunde in spatele mainilor amortite este deficienta de vitamine din grupul B − B1, B3 (niacina), B6, B12 − si de vitamina E, deoarece acestea stau la baza functionarii optime a nervilor. De asemenea, cu rol important in mentinerea integritatii sistemului nervos este si magneziul, iar o carenta a acestui mineral provoaca amorteala la nivelul membrelor.
Tromboza venoasa tranzitorie. Este o afectiune care presupune existenta pe vasele de sange a unui cheag care blocheaza circulatia sangvina, caz in care, prin desprindere, se poate ajunge la deces cauzat de infarct, atac vascular cerebral sau emolism pulmonar.
Atacul ischemic tranzitoriu. In acest caz, vorbim de existenta unui cheag pe traseul vaselor de sange care blocheaza fluxul catre creier, insa amorteala va trece de indata ce sangele isi va relua fluxul. Daca suspectati aceasta cauza, ar fi bine sa mergeti de urgenta la medic, caci o treime din persoanele care fac AIT ajung la accident vascular cerebral AVC.
Boala arteriala periferica. Aceasta apare ca urmare a ingustarii vaselor de sange cauzate de un nivel mare de colesterol si grasimi si provoaca amorteala in maini.
Osteoporoza. Cu precadere femeile sunt cele diagnosticate cu osteoporoza in urma prezentarii simptomului de maini amortite.
Sindromul de tunel carpian. In acest caz, nervul median este presat de articulatii si apar furnicaturi, amorteli si dureri la nivelul palmei, degetelor si incheieturii si chiar si ameteli. Se poate trata printr-o interventie chirurgicala de deblocare.
Boli sistemice. In aceasta categorie intra hipertiroidismul, anumite afectiuni renale, hepatice, dar si neuropatia periferica, intalnita in special in cazul diabeticilor, sau inflamatiile cronice. Mainile amortite pot traduce si o tumora cerebrala, astfel incat, daca simptomul persista, este indicat sa va prezentati la un consult de specialitate.
Sindromul Raynaud. Se manifesta prin spasme trecatoare ce blocheaza fluxul sangvin catre degete, provocand amortirea si invinetirea acestora. Se accentueaza in prezenta frigului.
Boala Buerger. Aceasta reprezinta inflamarea acuta si formarea de cheaguri de sange prin flux redus la nivelul arterelor si este intalnita in special la fumatorii de peste 45 de ani.
Vasculita. Este o afectiune caracterizata prin inflamarea peretilor vaselor de sange si este o posibila cauza a amortirii mainilor.
Lupusul, zona zoster, lombosciatica, scleroza multipla, neurinomul si sindromul de compresiune a plexului brahial sunt alte posibile boli care se afla in spatele mainilor amortite.
Atentie! Se recomanda un control de urgenta daca amorteala mainilor este insotita de dificultati respiratorii si de mers, ameteala, incoerenta, confuzie, slabiciune, pierderea controlului urinar si a vederii.