Radio Simplu

Loto sau Pariuri Sportive? Care este alegerea care ți se potrivește

GALERIE FOTO (4)

Conform unui studiu recent, 0,6% dintre românii care au împlinit vârsta de 18 ani au jucat cel puțin o dată la jocuri de noroc. În această categorie au fost incluse loteriile naționale și internaționale, pariurile sportive, jocurile de tip cazino, jocurile bingo și pokerul.

Cei mai mulți dintre intervievați au declarat că joacă de plăcere, dar și pentru a câștiga bani. Au existat, însă, și români care au recunoscut că apelează la jocurile de noroc doar în speranța de a se îmbogăți. Majoritatea acestora joacă la Loto 6/49, unde premiile sunt de ordinul sutelor de mii sau chiar al milioanelor de euro.

Specialiștii din industria jocurilor de noroc au făcut o comparație între principalul joc organizat de Loteria Română și pariurile sportive. Comparația a vizat șansele de câștig pe care le are jucătorul. Concluzia a fost categorică: Loto 6/46 este tipul de gambling cu cea mai mică probabilitate de câștig.

Marele premiu la Loto este, de fapt, mic

Cineva care joacă o variantă simplă la Loto are o șansă la 14 milioane să ghicească toate cele 6 numere extrase. Aceeași probabilitate este ca un meteorit să lovească pământul exact în zona în care trăiește jucătorul. Orice combinație de 6 numere are exact aceeași șansă să fie câștigătoare. Cu toate acestea, combinația 1, 2, 3, 4, 5, 6 nu a ieșit niciodată, în istoria extragerilor organizate de Loteria Română.

Cu alte cuvinte, chiar și dacă marele premiu este de câteva milioane de euro, suma nu este corectă, raportat la șansele de câștig. În pariuri sportive, această probabilitate se traduce într-o cotă de 14.000.000, care sugerează că producerea unui asemenea eveniment este de domeniul imposibilului.

„Este ca și cum ai paria că o cursă de ogari va fi câștigată de un câine care are numai trei picioare și este orb, sau că o echipă din liga a 4-a din România o va învinge pe Bayern Munchen într-un meci 4 contra 11”, a declarat un expert în probabilități.

Pariorul își face norocul și cu mâna lui

Jucătorii la pariuri sportive au parte de câștiguri mai mici, dar realizabile. El poate alege dintr-o ofertă variată. De exemplu, la Casa Pariurilor ro sunt 16 sporturi pe care se poate miza. Numărul pariorilor profesioniști, care trăiesc exclusiv din această activitate, este incomparabil mai mare decât cel al câștigătorilor la loto. Explicația este că pariurile reprezintă o categorie de jocuri de noroc în care cunoștințele despre sport și integrarea lor într-un sistem de analizare a meciurilor reduc rolul norocului în deciderea biletului. Același raționament este valabil și pentru jocul de poker.

Se spune că, în pariuri, jucătorul își face norocul și cu mâna lui. Un argument în favoarea acestei afirmații este existența pariorilor profesioniști, despre care am amintit mai sus. Dacă era vorba doar de șansă, era imposibil ca aceiași oameni să fie pe plus lună de lună.

Două tipologii de jucători

Așadar, o comparație între Loto și pariuri sportive se poate face și prin prisma comparației între două tipologii de jucători. Mai întâi, este jucătorul care își pune tot destinul în sarcina norocului și care speră că va câștiga măcar o dată în viață, dar premiul va fi suficient de mare încât să-i rezolve definitiv problemele de ordin financiar. Chiar dacă uneori apelează la strategii de joc, nu are în vedere, în mod real, probabilitățile de câștig.

Apoi, este jucătorul care preferă câștigurile mai mici, dar dese, palpabile, constante. Dincolo de aspectul financiar, acest jucător privește pariurile ca pe o provocare, ca pe un sistem prin care își poate cuantifica cunoștințele despre sport.

Tu în care profil de încadrezi?