Radio Simplu

Locul din România unde găsești „Fântâna Tămăduirii”. Se spune că apa din ea vindecă orice boală. De ce au astupat-o comuniștii / FOTO

„Fântâna Tămăduirii” din Smeeni are o istorie de peste 100 de ani, timp în care a căpătat un aer mistic, cu perioade în care zeci de mii de oameni erau în stare să dea toată agoniseala pentru a cumpăra apă și nămol din locul considerat miraculos. Totuși, după perioada interbelică și până după Revoluție, fântâna a fost astupată.

Autorităţile din perioada interbelică și comuniştii au încercat să oprească fenomenul creat în jurul ”Fântânii Tămăduirii” din Smeeni, dar oamenii l-au readus la viață după Revoluție. Totuși, în prezent, locul nu mai creează aceeași ”frenezie” de acum aproape 100 de ani.

Smeeni, locul din România unde găsești „Fântâna Tămăduirii”
Mii de pelerini din întreaga țară mergeau la fântâna din Smeeni în 1926, după ce presa vremii a răspândit ideea că apa de acolo ar avea puterea de a vindeca orice boală. În acea perioadă, oamenii ajunseseră să creadă că și nămolul are proprietăți miraculoase, motiv pentru care se ungeau cu mâl și chiar dormeau în mocirlă, cu speranța că așa vor scăpa de bolile grave de care sufereau.