Radio Simplu

ANAF pune tunurile pe românii cu bani din străinătate: ce riști dacă ești prins cu bani la saltea

ANAF pune tunurile pe românii cu bani din străinătate. Fiscul vrea să „strângă lațul” și mai mult în privința câștigurilor românilor care au bani în afara țării. De asemenea, conform unui proiect de lege, se dorește estimarea în vederea unei impozitări mai corecte a averilor considerate mari ale românilor, chiar dacă aceastea se află dincolo de granițele României, iar verificarea se va face până la nivelul rudelor și afinilor celor controlați.

ANAF pune tunurile pe românii cu bani din străinătate
ANAF ia „la puricat” averea românilor, chiar dacă aceasta se află în afara granițelor țării. Un proiect de ordin al preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este supus dezbaterii publice și vizează persoanele fizice din România care dețin averi mari, atât în țară, cât și în străinătate. Prin „avere mare” se va înțelege una a cărei estimare depășește 25 de milioane de euro.

Documentul emis, momentan spre dezbatere publică, statuează cum va estima ANAF averile mari ale românilor și maniera de notificare. Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetățenii fiscali principal verificați, vor fi analizate și fluxurile de bani ai soţilor, soţiilor, rudelor și afinilor acestora, până la gradul al doilea.

Potrivit ANAF, este considerată persoana fizică cu avere mare acea „persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale“.

Ce riști dacă ești prins cu bani la saltea
Estimarea averii se face pe baza datelor și informațiilor deținute sau obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale: