Radio Simplu

Leușteanul – plantă medicinală cu o puternică acțiune terapeutică

Leuşteanul este folosit în alimentaţie, la prepararea diferitelor mâncăruri, dar are şi proprietăţi curative.

În scop medicinal sunt utilizate frunzele, rădăcinile, dar şi seminţele sale. Poate fi consumat în stare proaspătă, este un excelent condiment în mâncăruri, sub formă de suc, ceai sau decoct.

Vă prezentăm câteva beneficii ale leuşteanului:

1. Infuzia reduce nivelul tensiunii arteriale.

Preparaţi ceai din leuştean dintr-o lingură cu plantă proaspătă sau uscată, lăsând la infuzat 10 minute în 250 ml de apă fierbinte.

Ceaiul are efecte diuretice, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este recomandat în curele de slăbire, în problemele cu digestia şi în afecţiuni ale glandelor salivare.

În plus, normalizează scaunele, combate gazele şi stimulează fluxul menstrual.

2. Rădăcina are proprietăţi sedative

Decoctul din rădăcină ajută la tratarea afecţiunilor urinare, pielonefritei, gutei, reumatismului, anemiei, migrenei şi pneumoniilor.

Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, aproximativ 30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile.

Fiertura din seminţe de leuştean este recomandată în cazul durerilor abdominale, stomacale şi atunci când întârzie ciclul menstrual.

3. Sucul de leuştean este benefic în caz de anorexie

Sucul de leuştean asigură organismul cu vitamine, necesare în anorexie. Se obţine prin pasarea a câteva legături de plantă. Totodată, consumul de frunze proaspete previne răceala şi gripa, dar combate şi balonarea.

4. Sănătatea pielii

Leuşteanul poate reduce edemul cutanat, fiind utilizat în diverse afecţiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita şi acneea.

Puteţi aplica frunzele pe regiunea afectată sau puteţi utiliza unguent din leuştean uscat.

5. Ameliorează menstruaţia

Leuşteanul este eficient în ameliorarea crampelor menstruale şi balonării.

6. Previne formarea pietrelor la rinichi, deoarece stimulează excreţia apei, fără pierderi de electroliţi.

Printre altele, beneficiile leuşteanului sunt în ceea ce priveşte ameliorarea unor afecţiunii inflamatorii, are proprietăţi antibacteriene, antiparazitare sau antivirale.

De asemenea, poate stimula funcţiile hepato-biliare, creşte pofta de mâncare şi este chiar un bun sedativ. Beneficiile leuşteanului se pot vedea şi în cazul unor bronşite acute sau cronice, anorexie, constipaţie, intoxicaţii alimentre sau enterocolite.

Consumat sub formă de suc proaspăt, infuzie sau în ciorbe, leuşteanul poate avea efecte benefice şi pentru cei care suferă de hiptertensiune arterială sau de femei care au tulburări menstruale.

Datorită aportului său de vitamine, sucul de leuştean poate fi de mare ajutor şi ca să preveniţi răceala sau gripa şi vă ajută scăpaţi de balonare.

Beneficiile leuşteanului pentru sănătate

Rădăcina de leuştean conţine zahăr, amidon, zaharoză, apă, răşină şi acid angelică. De asemenea, mai are în compoziţie şi ulei volatil, gumirezine, tainuri, săruri minerale şi grăsimi vegetale.

În ceea ce priveşte contraindicaţiile leuşteanului, acesta ar trebui să fie consumat în cantităţi moderate de femeile care sunt în perioada de alăptare.

Sunt unele mituri legate de efectul iritativ pe care l-ar putea produce leuşteanul.

Cu toate acestea, potrivit studiilor, s-au întâlnit foarte rar cazuri în care leuşteanul a avut efect iritativ, administrat în cantităţi mare şi pe perioade lungi de timp, în infecţiile renale.

Consumul de leuştean este eficient în cazul unor tulburări digestive şi este indicat şi în cazul unor afecţiuni cardiace existente şi pe fond nervos.

Rădăcina leuşteanului şi seminţele stimulează secreţia mucoaselor, potrivit nutriţioniştilor. Este recomandat şi în cazul sugarilor, pentru că întăreşte scheletul.

De asemenea, pentru uz extern, fiertura de leuştean se poate adăuga în apa de baie pentru cei care au umflături sau prezintă tumori.