Radio Simplu

Legătura dintre diabet și gluten: Când ții dieta fără gluten?

Ai observat si tu o multime de produse alimentare ambalate, pe rafturile supermarketurilor, care au pe eticheta sintagma „fara gluten”. Daca ai diabet, probabil ca te intrebi daca glutenul este un lucru pe care ar trebui sa il eviti.

Ce este glutenul?

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in anumite cereale, cum ar fi graul, orzul si secara. Glutenul poate provoca inflamatia intestinului subtire la persoanele care au boala celiaca. Acest lucru poate duce la simptome precum:

durerea abdominala, diareea, gazele intestinale, anemia, dureri articulare si dureri musculare, boli de piele, oboseala.

Este necesar sa urmezi o dieta fara gluten pentru restul vietii daca ai boala celiaca.

Legatura dintre gluten si diabet

Aproximativ 1 persoana din 100 are boala celiaca, dar aproape 10% dintre pacientii cu diabet de tip 1 au, totodata, boala celiaca, potrivit Asociatiei Americane de Diabet. Cercetarile sugereaza ca ar putea sa existe o legatura genetica intre boala celiaca si diabetul de tip 1.

Anumiti biomarkeri din sangele tau, care te fac mai predispus la a avea boala celiaca, ar putea sa iti creasca riscul de a dezvolta diabetul de tip 1.

Ambele afectiuni au o componenta inflamatorie, potrivit healthline.com, care determina sistemul imunitar sa atace tesuturile corpului sau organele, cum ar fi intestinele sau pancreasul. Totodata, nu pare sa existe vreo legatura intre boala celiaca si diabetul de tip 2.

Glutenul si carbohidratii

Glutenul se gaseste in multe alimente cu un continut ridicat de carbohidrati, deoarece acestea sunt, adeseori bazate pe cereale sau grâne. Alimentele bogate in carbohidrati pot sa iti creasca glicemia, asa ca fii foarte atent atunci cand le mananci.

Daca, de asemenea, esti prevazator in privinta glutenului, ar trebui sa citesti cu atentie etichetele produselor.

Daca nu vezi pe eticheta sintagma „fara gluten”, poti presupune ca majoritatea tipurilor de paste, alimente coapte, bere si gustari au o anumita cantitate de gluten. Este nevoie doar de o cantitate foarte mica de gluten pentru ca o persoana cu boala celiaca (si uneori o intoleranta la gluten) sa aiba o reactie.

Daca esti in cautarea unor alimente cu amidon pentru a-ti alcatui o dieta buna pentru diabetul zaharat, exista o multime de optiuni care nu au in compozitie glutenul. Acestea sunt:

cartofii albi si cartofii dulci, orezul brun si orezul salbatic, porumbul, hrisca soia, quinoa, sorgul, leguminoasele.

Trecerea la o dieta fara gluten cu alimente ce contin amidon nu inseamna ca ar trebui sa opresti contorizarea carbohidratilor din dieta ta. Vei avea o multime de alternative sanatoase daca cerealele cu gluten sunt excluse de pe lista ta de cumparaturi.

Produsele fara gluten ar putea avea un adaos mare de zahar sau sare pentru ca le ajuta sa aiba un plus de savoare, asa ca citeste etichetele cu atentie. De asemenea, multe produse fara gluten contin mai putine fibre, iar acest aspect poate sa insemne ca acesti carbohidrati sunt mai rapid absorbiti in organism, lucru care iti provoaca cresteri ale glicemiei.

Ar trebui sau nu sa alegi o dieta fara gluten?

Daca nu ai boala celiaca sau nu ai sensibilitatea la gluten non-celiaca, atunci nu trebuie sa urmezi o dieta fara gluten. Nu par sa existe beneficii extraordinare pentru sanatate, comparativ cu alte diete concepute pentru persoanele cu diabet.

Daca, insa, ai diabet si ai si boala celiaca, ar trebui sa mergi pe o dieta fara gluten. Acesta este singurul mod prin care poti evita durerea si neplacerile cauzate de faptul ca mananci chiar si o cantitate foarte mica de gluten.

Discuta cu un medic nutritionist sau dietetician care este specializat pe diabet si boli metabolice despre cum poti face trecerea la o dieta fara gluten.