Gonartroza este un proces degenerativ, lent progresiv si ireversibil ce se desfasoara pe durata mai multor ani, ducand in final la anchiloza articulatiei.
Uzarea cartilajului articular
In fazele avansate, cartilajul articular se uzeaza si se subtiaza, astfel incat nu mai acopera si nu mai protejeaza capetele osoase ale articulatiei. Aflandu-se in contact direct, suprafetele osoase incep sa se macine in timpul fiecarei miscari.
In acelasi timp, apar procese de remaniere osoasa de tip osteofite marginale. Toate aceste procese duc, in timp, la deformari semnificative ale axului biomecanic al membrului.
La aceste modificari se adauga deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat, suprasolicitarea celorlalte articulatii ducand in final la pozitii vicioase genu varum (forma literei O) sau, mai rar, genu valgum (forma literei X).
Din acest stadiu se instaleaza invaliditatea si persoana afectata are nevoie de ajutor permanent la deplasare si efectuarea activitatilor cotidiene.
Acumularea de lichid
De multe ori gonartroza se complica cu o colectie lichidiana localizata in zona poplitee-chist Baker. Acesta se formeaza ca urmare a modicarilor degenerative la nivelul genunchiului care duc la crearea unui orificiu prin care lichidul sinovial din interiorul articulatiei se deplaseaza in zona din spatele genunchiului formand o punga de lichid.
Uneori, chistul Baker nu produce durere si poate trece neobservat. Semnele si simptomele care pot apare sunt: durere la nivelul genunchiului, prezenta unei tumefactii la nivelul genunchiului si senzatia de intepenire a articulatiei.
Alte complicatii posibile
Exista si alte complicatii care pot lua nastere in urma artrozei netratate:
• osteonecroza;
• fracturi de stres (din cauza suprasolicitarilor fizice);
• sangerarea in interiorul articulatiei;
• infectia articulatiei;
• deteriorarea sau ruptura tendoanelor si a ligamentelor din jurul articulatiei, ceea ce duce la pierderea stabilitatii;
• depunerea de cristale de calciu la nivelul cartilajului si aparitia condrocalcinozei.
Uneori pot sa apara complicatii rare in cazul artrozei genunchiului, asa cum mai este numita forma de osteoartrita de la nivelul genunchiului, inclusiv depunerile de cristale de calciu in cartilajul pacientului si chisturi care se formeaza in zona din spatele genunchiului.
Cristalele de calciu, complicatie a gonartrozei
Condrocalcinoza cunoscuta si sub numele de pseudo-guta apare atunci cand boala determina formarea unor cristale de calciu in cartilaj, cel mai adesea in articulatiile genunchiului. Calcifierea articulatiilor poate face ca simptomele artrozei sa fie mai severe.
Doua dintre cele mai intalnite tipuri de boli cu depuneri de calciu in spatiul articular, pseudo-guta (condrocalcinoza) si tendinita calcificanta acuta, au simptome diferite, potrivit arthritisresearchuk.org.
Simptomele condrocalcinozei, o boala in care distrugerea articulatiilor este provocata de formarea si depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu in ligamente si articulatii, includ:
• durere subita si rigiditate in articulatia afectata (cel mai adesea la genunchi se intampla acest lucru);
• umflarea si sensibilitatea zonei;
• piele rosie si inflamata deasupra articulatiei;
• temperatura crescuta;
• in general, persoana nu se simte bine.
Aceste simptome tind sa dureze incepand de la cateva zile, pana la 2 saptamani inainte de a se solutiona complet.
Simptomele tendinitei calcificante acute includ:
• o umflatura durereoasa in jurul articulatiei;
• tendoane umflate din cauza depunerilor de cristale;
• roseata si sensibilitate in zona din jurul articulatiei.
De obicei, aceste simptome se retrag dupa 2-4 saptamani.
Ce trebuie sa stii despre chistul Baker
Chistul Baker se poate forma atunci cand surplusul de lichid articular este produs de o articulatie, iar o parte din acesta ajunge sa fie prins intr-un saculet, iesind in evidenta.
Chisturile acestea sunt de cele mai multe ori nedureroase, dar pacientul poate sa simta ca o umflatura moale spre ferma, in spatele genunchiului. Uneori, un chist Baker poate provoca durere sau sensibilitate la atingere atunci cand persoana face exercitii fizice.
Ocazional, un chist Baker poate sa apese pe un vas de sange, lucru care poate duce la umflatura in zona piciorului; alteori, un chist poate avea o ruptura, iar in acest caz, lichidul articular este eliberat in muschiul gambei, lucru care poate fi extrem de dureros.
Este posibil ca un chist Baker sa nu necesite tratament, dar daca este cazul ca pacientul sa aiba nevoie de tratament, atunci excesul de lichid va fi extras din genunchiul afectat, folosindu-se o seringa (procedura se numeste aspiratie), iar o solutie pe baza de medicamente steroidiene poate fi apoi injectata in genunchiul pacientului.