Radio Simplu

Klaus Iohannis s-a dat de gol! Ce plan are cu pensiile din România

Se anunță vești noi pentru pensionari începând cu anul 2020. Președintele Iohannis se declară nemulțumit de vârsta de pensionare și speră ca modificarea acesteia să aibe loc în cel mai scurt timp. De asemenea pensionarii trebuie să ia o decizie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-o discutie informală cu presa la Palatul Cotroceni, că vrea o rezolvare „cât mai curând” în ceea ce privește pensionarea la 40 de ani.

„Sper că o reglăm cât de curând, e un pic prea devreme să ieși la pensie la vârsta asta”, a spus șeful statului.

În ceea ce privește vârsta de pensionare legală în România, Iohannis le oferă oamenilor posibilitatea de alege. Adică, persoanele care sunt angajate în sistemul bugetar ar trebui să poată opta pentru a rămâne, dacă doresc, în activitate după vârsta de pensionare, mai ales în cazul medicilor și profesorilor.

Totuși, șeful statului a explicat că acest lucru ar trebui să se facă fără posibilitatea cumulării pensiei cu salariul.

Dacă medicii și profesorii ar avea dreptul să profeseze și după vârsta de pensionare, acest lucru ar rezolva într-o oarecare măsură criza de specialiști calificați, a argumentat Iohannis.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ?
În ceea ce privește pensiile speciale, șeful statului a spus că mai este nevoie de o analiză serioasă pe acest subiect, în Parlament fiind doar o discuție în acest sens.

Camera Deputatilor nu a dezbătut în sedința de plen de miercuri proiectul de lege al PNL privind eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de angajați la stat.

Forul legislativ, decizional în acest caz, a avut pe ordinea de zi proiectul care abroga pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.