Radio Simplu

Iti usuci regulat hainele in casa?

Multi oameni isi usuca rufele in casa, in apropierea radiatoareler, insa acest lucru poate cauza probleme de sanatate. Faptul ca vaporii care se ridica in timpul procesului de uscare a rufelor in camera ne fac rau este deja stiut.

Insa doctorii atrag atentia asupra faptului ca, procedand asa, ne putem imbolnavi de plamani, mai exact de aspergiloza, o boala pulmonara infectioasa provocata de o specie de fungi denumita Aspergillus fumigatus.

Medicii din SUA avertizeaza ca persoanele care isi usuca hainele pe radiator pot dezvolta ciuperci si infectii pulmonare din cauza mucegaiului care se formeaza ca urmare a umezelii.

Hainele uscate pe radiator pot ridica nivelul de umiditate la peste 30% si pot crea conditii ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

„Un teanc de haine proaspat spalate contine aproximativ doi litri de apa, care se evapora in camera.

Majoritatea dintre noi suntem imuni la aceste infectii, cu ciuperci care se dezvolta in astfel de conditii sau au organismul mai puternic si pot lupta cu aceste infectii.

Totusi sunt si persoane care sufera de astm sau alergii si pentru care un astfel de mediu poate fi extrem de daunator.

Nici pentru pacientii cu cancer, tratati cu chimioterapie, nu este indicat un astfel de mediu, pacientii cu SIDA sau alte boli autoimune.

Acestia sunt vulnerabili in fata ciupercilor, iar fungii le pot provoca aspergiloza pulmonara.

Este o boala care poate provoca o afectiune incurabila si chiar una cronica la nivelul plamanilor”, este avertismentul dat de profesorul David Denning, care ne recomanda sa tinem textilele departe de sufragerie sau alte camere ale casei si sa le uscam in schimb la aer curat, afara, sau in uscator, scrie unica.ro.

Mucegaiul poate dauna foarte mult sanatatii, fiind chiar fatal.

Exista sute de mii de tipuri de mucegai, sustine Malcolm Richardson, profesor de micologie medicala (studiul mucegaiului), de la Universitatea din Manchester, dar numai aproximativ zece tipuri provoaca probleme de sanatate, de obicei afectiuni ale sinusurilor, bronsita si alte boli respiratorii, precum si alergii.

Mucegaiul toxic poate produce spori care sunt otravitori prin inhalare.

„Locurile in care apare mucegaiul in casa sunt tapetul, faianta, in spatele si pe ramele ferestrelor”, a spus profesorul Richardson. El adauga: „Se poate forma in orice casa slab ventilata, indiferent de cat de mare sau normala ca dimensiune este, dar in special in casele in care exista umiditate.”

Respiratia in apropierea sporilor de mucegai poate avea urmatorul efect: aceasta poate provoca o infectie, care loveste de obicei, persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Mucegaiul poate provoca, de asemenea, reactii alergice, in special astm bronsic, deoarece sistemul imunitar reactioneaza la spori atunci cand acestia isi fac loc in caile respiratorii superioare si a sinusurilor.

Simptomele unei afectiuni cauzate de mucegai includ tusea, oboseala constanta, iritarea ochilor si a gatului, durerile de cap, iritatii ale pielii sau greata.

Loading...