Radio Simplu

Iohannis revoluționează România! Sute de mii de oameni, vizați. A semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis revoluționează România! Sute de mii de români sunt vizați după semnarea următorului decret. Următorul lucru se va realiza în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL-x 147/22.04.2020).

Este vorba despre posibilitatea de a realiza învăţământul preuniversitar şi universitar în mediu online. Trebuie menționat că este prima dată când acest lucru este posibil, din cauza pandemiei generate de noul coronavirus.

O iniţiativă legislativă care vine să completeze Legea învăţământului
În data de 27 iulie, Senatul, Cameră decizională, a adoptat proiectul iniţiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, conform căruia activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar şi universitar se pot realiza şi online în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale. Proiectul a fost adoptat cu 102 voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.

De asemenea, Andronescu a explicat că este vorba de o iniţiativă legislativă care vine să completeze Legea învăţământului, pentru a se putea exercita dreptul fundamental la învăţătură în situaţii de urgenţă sau de asediu, prevăzut de Constituţie.

„Această stare ne-a surprins anul acesta fără un suport legal pentru exercitarea acestui drept fundamental. Iniţiativa legislativă generează dreptul, dar şi obligaţia Ministerului Educaţiei de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfăşura învăţământul preuniversitar – anul acesta am avut primele intervenţii ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor – şi generează, de asemenea, obligaţia universităţilor de a-şi formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susţinerea şi evaluarea cursurilor universitare”, explică Andronescu.

Proiectul a fost adoptat cu amendamente admise în cadrul comisiei de specialitate, formulate de Ecaterina Andronescu, care prevăd că, în cazul în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar, dar şi cele din învăţământul universitar se pot realiza şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituţie.