Radio Simplu

În fiecare sâmbătă, zeci de elevi le calcă pragul acestor profesori, care îi meditează gratuit pentru a intra la Medicină

Ca în fiecare an, după admiterea la Facultăţile de Medicină din ţară, la Colegiul „Costache Negruzzi“ are loc o întâlnire importantă. În cursul zilei de ieri, la orele dimineţii, doi cu­no­scuţi dascăli din învăţământul preuniversitar ieşean au făcut publice rezultatele proiectului lor.

Soţii Nedea, Nina şi Mircea, doi profesori de biologie cu vocaţie şi dragoste pentru elevii buni, au reuşit să pregătească şi anul acesta tineri pentru admiterea la Medicină, fără să fie plătiţi, în timpul lor liber. De cinci ani, cei doi profesori nu mai au sâmbete libere. Nina Nedea este profesor la Colegiul „M. Eminescu“, iar Mircea Nedea, la Colegiul „C. Negruzzi“. Pentru ei, şcoa­la nu se opreşte atunci când li se ter­mină programul şi sună clopoţelul, iar relaţia dintre dascăl şi profesor capătă în weekenduri alt chip, unul patern.

Cei doi soţi, astăzi profesori la colegii renumite din Iaşi, nu au avut posibilitatea, la vremea lor, să se pregătească pentru facultatea de medicină. „Mama a înţeles că nu va putea da la Medicină în clasa a IX-a, când a început să înveţe la fizică. A înţeles că avea nevoie de un profesor, care să-i explice pe îndelete. Aşa că s-a dus cu mult curaj la un dascăl şi i-a spus că e de la ţară şi că nu are niciun ban. L-a implorat să o mediteze puţin. Dar acesta a refuzat-o“, a scris jurnalistul Alex Nedea, fiul celor doi dascăli, în cotidianul Jurnalul Naţional. „Şi mama şi tata au intrat la Facultatea de Biologie din sărăcie“, spune jurnalistul.

Printre învăţămintele de viaţă primite de Alex şi de fratele lui, Andrei, care azi e grafician, de la părinţii lor, a fost şi acela că „nimeni nu face nimic gratis în ziua de azi!“

Dar iată, că din anul 2010, cei doi profesori fac exact asta: oferă gratuit educaţie unor tineri săraci, interesaţi cu adevărat să înveţe şi să ajungă să profeseze o meserie atât de grea şi de frumoasă.

Sâmbătă de sâmbătă, casa soţilor Nedea se umple de copii, care se străduiesc să înveţe foarte bine la biologie şi la chimie. Procesul de selecţie este destul de dur.

„Încercăm să-i ajutăm pe aceşti copii fără posibilităţi materiale. Până acum, la admitere se dădea doar biologia, dar erau extrem de multe manuale. Din acest an, s-a introdus opţional chimia sau fizica şi s-a redus numărul manualelor de biologie. Aşa că am adus în acest proiect şi trei profesori de chimie, care vor preda alături de noi“, ne spune Mircea Nedea.

Copiii care vor să facă pregătire gratuită cu aceşti profesori trebuie să provină din familii unde venitul pentru fiecare membru este de maximum 400 de lei pe lună. Şi, evident, să-şi dorească foarte mult să intre la Medicină.

„La începutul acestui an de studiu, aveam la pregătire 24 de elevi. Dintre aceştia, unii se retrag după un timp. Cei care rămân trec prin trei testări. După aceste testări se face media şi cei care nu au obţinut un punctaj de 60 din 100 trebuie să părăsească pregătirea. La recapitularea finală, se pune condiţia să aibă un punctaj de 80 (echivalent cu nota 8). Asta pentru ca la examen să nu ia sub nota 9“, spune Mircea Nedea.

Şi adevărul e că sistemul lui nu prea dă greş. În cei cinci ani s-au înscris 138 de candidaţi, iar 64 au rămas până la final. Dintre aceştia, 50 sunt acum studenţi la Medicină. „Suntem foarte mândri că unii dintre elevii pe care noi i-am pregătit se numără acum printre primii zece studenţi de la Facultatea de Medicină din Iaşi“, a declarat profesorul de biologie pentru emisiunea TV „România te iubesc“.

Adina Jitariu este unul dintre elevii pregătiţi de soţii Nedea şi are toate şansele să devină unul dintre medicii excepţionali de mâine. De la vârsta de 14 ani, Adina, unul dintre copiii săraci din zona rurală a Moldovei, a fost selectată, datorită rezultatelor bune de la şcoală, pentru a sta într-un centru de plasament. Era un centru de excelenţă, care trimitea astfel de copii să înveţe la cele mai bune licee din Iaşi. A continuat să studieze seri-os şi, fără niciun fel de pregătire suplimentară, a luat Bacalaureatul cu două note de zece şi una de 9,55.

Cu toate acestea, nu visa să aibă vreo şansă pentru Facultatea de Medicină. Abia după ce s-a înscris la meditaţiile gratuite oferite de soţii Nedea, şi-a dat seama că ar putea să reuşească. „Sunt genul de oameni care au încredere în tine atunci când tu nu mai ai, atunci când tu nu mai crezi că poţi. Iar asta contează foarte mult“, spune Adina.

Mult timp după ce a început pregătirea, Adina a crezut că cei doi profesori nu au copii. „Se implicau atât de mult, ne dădeau atâta atenţie, încât eram convinsă că nu au copii şi că de aceea se poartă cu noi aşa, ca şi cum am fi copiii lor. Au fost primii care mi-au dat mesaj de încurajare în ziua examenelor de Bacalaureat şi primii care m-au sunat să mă întrebe ce am făcut şi cum mă simt. Şi nu făceau asta doar cu mine, ci cu noi toţi. Dar ei aveau şi copiii lor, doi băieţi!“, povesteşte Adina.

Deşi soţii Nedea şi-au dorit mult să facă Medicina dar nu au putut, cei doi fii ai lor, deşi ar fi putut, şi-au ales alte meserii. Totuşi, nici prin cap nu le-a trecut celor doi profesori să le impună copiilor lor altceva decât ceea ce şi-au dorit. „Important în viaţă e să faci ceea ce-ţi place. Iar noi ne vedem visul împlinit prin toţi ceilalţi copii, care îşi doresc să facă Medicina“, spune Mircea Nedea.

Deşi cei doi părinţi le-au spus lui Alex şi lui Andrei că „nimeni nu face nimic gratis“, acum ei le oferă altor copii nu numai lecţii de anatomie, ci şi o importantă lecţie de viaţă despre generozitate.

„Poate că din aceşti copii, veniţi din glodul sărăciei nu vor ieşi numai nişte medici excepţionali, ci şi nişte oameni care vor dori tot timpul, deasupra mesei de operaţie, să transmită mai departe lecţia de omenie predată lor cândva de nişte modeşti profesori de biologie“, spune Alex Nedea.

„Au încredere în tine atunci când tu nu mai ai, atunci când tu nu mai crezi că poţi“.

Soţii Nedea au pregătit anul acesta 11 elevi, dintre care 10 au fost admişi, 8 la buget şi 2 la taxă. Dintre cei admişi, doi au intrat la uni­versităţile de Medicină din Cluj şi Tg. Mureş, iar restul la UMF Iaşi. Proiec­tul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, se află în al cincilea an de desfăşurare, şi este de­dicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse, cu un venit lunar de sub 400 de lei pe membru de familie, şi care doresc să-şi facă o carieră în domeniul medical. Elevii sunt aleşi în urma unei testări prealabile. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

Bilanţul

Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a deveni medici. În cei cinci ani de zile au fost pregătiţi, sâmbătă de sâmbătă, un număr de 79 de elevi, din care 60 sunt în prezent studenţi. În primul an de existenţă al proiectului, dintre cei 49 de copii înscrişi, unii s-au retras, iar 13 au fost admişi la Medicină, în cel de-al doilea an, din 24 de copii pregătiţi, 16 au reuşit, în anul trei de existenţă, din 12 copii pregătiţi, 11 au fost admişi.

Anul trecut, 15 elevi au fost pregătiţi, din care 10 au fost admişi. De menţionat că o parte dintre absolvenţii de anul trecut, care nu au reuşit să intre la Medicină, au reuşit anul acesta. Acum, elevii care s-au pregătit pentru admiterea la Medicină sunt de la şcolile „M. Emi­nescu“, „V. Alecsandri“, „C. Negru­zzi“, „M. Costin“ şi Postliceala „Ghi­ca Vodă“. De la aceasta din urmă au venit la pregătire trei tineri care nu au luat anul trecut admiterea şi care au încercat şi anul acesta.

După trei încercări

Soţii Nedea au fost ajutaţi în acest proiect, anul acesta, şi de trei dascăli de chimie de la „Negruzzi“ şi „Emi­nescu“, care au pregătit cu elevii materia pentru admiterea de anul acesta, disciplina chimie contând în procent de 35% din media de admitere. Toţi cei implicaţi în proiect au fost premiaţi cu diplome de excelenţă de către ISJ, iar copiii au fost premiaţi de Asociaţia „Al.I. Cuza“, un partener stabil în cadrul proiectului „SAP- ed“.

„Îmi exprim bucuria că şi în cel de-al cincilea an avem acumulatoarele de energie pozitivă, care ne încarcă pe noi ca să mergem mai departe. Îi iubesc pe toţi copiii, pe toţi cei 60 de admişi ai proiectului. Vreau să reţineţi că dragostea este un sentiment foarte adânc, meseria are nevoie de dragoste, acea comunicare cu bolnavul pentru a-l face să aibă încredere în voi, în Dumnezeu. Îmi exprim însă şi un regret: din cei 60 de admişi, doar 25 sunt membri ai Asociaţiei. Mă aşteptam la mai mulţi, deoarece această asociaţie dă posibilitatea celor care pot ajuta cu bani să o facă. Dacă n-ar exista Asociaţia, acest lucru n-ar fi posibil“, a menţionat Nina Nedea. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

La rândul său, soţul, Mircea Nedea, a vorbit despre faptul că doi dintre cei admişi sunt la taxă şi că, deşi nu promite, va încerca să găsească soluţii pentru a-i susţine financiar. În această direcţie, doamna Elena Brănişteanu a anunţat în premieră faptul că Asociaţia Dermato­logilor din Iaşi, al cărui reprezentant este, va plăti prima tranşă din taxa pe primul an a celor doi studenţi. Un moment impresionant a fost acela în care o studentă de anul III, membră a Asociaţiei „SAP-ed“, a povestit despre un coleg de-al său care a murit de cancer şi care ar fi postat înainte să se stingă, pe reţelele de socializare, următoarea întrebare: „Ce ar fi dacă leacul pentru cancer s-ar afla în mintea unui tânăr care nu are acces la educaţie?“.

„Bac“-ul l-a tras în jos

Iustin Popescu este unul dintre cei admişi anul acesta. Povestea lui este una impresionantă, deoarece tânărul încearcă de trei ani să intre la Medi­cină. Chiar dacă data trecută a obţinut la examenul de admitere 9,80, media de la „bac“ l-a tras în jos şi nu as reuşit cu 9,02 să prindă un loc, nici măcar la taxă. Anul acesta însă, Iustin s-a reorientat şi a dat la Stomatologie: „E OK şi aici, mă pot transfera dacă o să vreau la Medicină Generală, în­să nu contează pentru mine unde am intrat, eu îmi doream neapărat în domeniul sanitar“. Şi pentru că este un absolvent al anului 2013, între timp Iustin a absolvit şi Postliceala „Ghica Vodă“. Este fericit, deoarece şi-a îndeplinit în sfârşit unul dintre cele mai mari visuri.

Mădălina Mo­raru este anul acesta şefă de promoţie în cadrul proiectului, deoarece a luat la examenul de admitere la Medicină Generală 9,80. „La «bac» am avut 9,66, iar media de admitere la facultate a fost 9,78. În clasa a XII-a m-am decis să dau la Medicină; încă nu ştiu exact ce specializare voi alege, dar tind spre neurochirurgie“, spune Mădălina, absolventă a Liceului „Alecsandri“.

Partenerii acestei iniţiative sunt Asociaţia „Al.I. Cuza nr. 20“ Iaşi, reprezentată de Paul Butnariu, Uni­versitatea „Cuza“, reprezentată de profesorul Cătălin Turliuc, Asociaţia Dermatologilor, Colegiul „C. Negru­zzi“, Camera de Comerţ Iaşi, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.