Pierderea în greutate poate să fie un proces foarte dur. Uneori, simți că faci totul așa cum trebuie, dar nu observi nici măcar un rezultat. Asta poate fi cauza unor greșeli comune pe care le fac multe persoane. Iată care sunt câteva dintre acestea:
1. Nu mai alege dieta greșită – de câte ori nu ai încercat și tu o dietă pentru că a funcționat pentru un prieten? Poate că ai fost inspirat de dieta unei celebrități sau a unei persoane care a avut mult succes cu dieta potrivită, dar asta nu se aplică mereu și în cazul tău.
O dietă poate funcționa pentru o anumită persoană, se poate aplica nevoilor lor, dar metabolismul și preferințele alimentare pot fi diferite de ale tale.
Încearcă să îți pui cinci întrebări importante legate de istoria regimului alimentar, de trecutul medical și de suportul emoțional. Răspunsul te va ajuta să identifici nevoile specifice în ceea ce privește dieta și te vor ajuta să urmezi un plan dietetic perfect pentru tine.
2. Nu te mai concentra doar pe greutatea de pe cântar – este un lucru destul de comun să te gândești că nu pierzi în greutate destul de rapid, în ciuda faptului că ești foarte conștiincios cu regimul alimentar. Totuși, numărul arătat de cântar este doar o modalitate de a-și măsura greutatea.
Greutatea este influențată de multe lucruri, inclusiv de fluctuațiile de lichide și de cantitatea de mâncare rămasă în sistem.
3. Nu mai compensa energia consumată prin sport cu mai multă mâncare – este normal să îți crească apetitul atunci când faci sport.
Totuși, una dintre cele mai comune greșeli legate de pierderea în greutate este atunci când îți permiți să consumi mai multe gustări ca o recompensă pentru exercițiile pe care le-ai făcut. Asta te poate face să te îngrași.
Încearcă să ai la dispoziție gustări sănătoase care să te sature după ce faci sport. Combină proteinele cu un carbohidrat pentru a-ți satisface foamea și înlocuiește nutrienții pe care i-ai pierdut în timpul sportului.
4. Lipsa proteinelor – dacă vrei să pierzi în greutate, este important să îți hrănești corpul cu proteine. Acestea s-au dovedit a fi de mare ajutor în pierderile în greutate, și nu doar într-un singur mod.
Pot reduce apetitul, cresc sentimentul de sațietate, scad nivelul de asimilare al caloriilor, cresc rata metabolismului și protejează masa musculară în timpul pierderii în greutate.
Într-un studiu efectuat în 12 zile, oamenii au ales o dietă care conținea 30% calorii provenite de la proteine.
Aceștia au consumat în medie cu 575 mai puține calorii pe zi față de cei care au ales o dietă cu 15 % proteine. Mai mult, dietele bogate în proteine care conțin 1.2-1.6g/kg pot ajuta în cazul controlului apetitului și a compoziției corporale.
5. Nu mai sta toată ziua – știm cât este de ușor să stai degeaba toată ziua. Acest lucru are de-a face cu 15-30% dintre caloriile pe care nu le arzi. Dacă îți petreci zilele stând la birou ți nopțile stând pe o canapea, caloriile pe care le vei arde vor fi minime.
Învață cum să arzi calorii fără exercițiile fizice în cazul în care urăști sportul. Ieși la plimbare, fă curățenie în casă, mergi cu bicicleta, mergi pe jos la supermarket și la locul de muncă, alege scările în locul liftului.
Dacă te uiți la Tv seara, împăturește hainele sau șterge praful în loc să stai tolănit pe canapea.