Radio Simplu

Ghid pentru a-ți construi propria rulotă

GALERIE FOTO (3)

Viața on the road cu rulota este în totalitate despre contribuția pe care o aduci în mod constant ca să o transformi într-o experiență incredibilă. Indiferent de vehiculul pe care îl ai sau pe care ți-l permiți, a trăi în acest mod înseamnă că ai parte de libertate, rebeliune împotriva tipicului și că te bucuri de viață în niște condiții diferite.

Ca viitor locuitor într-o rulotă sau camionetă, trebuie să îți alegi un design, să asiguri un anumit confort, care include și electricitatea și instalațiile sanitare, dar și să construiești un interior confortabil plin de tot felul de facilități mai mari sau mai mici.

Autovehiculele Volkswagen sunt de departe cele mai recunoscute vehicule din comunitatea vanlife. Sunt clasice și vor fi întotdeauna. Această categorie include vechiul autobuz Kombi (VW Bus), Vanagon din 1980-91 și Eurovans-ul mai nou. Cunoscute și sub numele de Westfalias sau Westies, multe autoutilitare VW au fost transformate în rulote de către Compania Westfalia din Germania (cu excepția Eurovan, care a fost transformat de Winnebago în SUA).

Odată achiziționată rulota, vei trece la amenajarea interiorului și în acest sens trebuie să te asiguri că vei uniformiza distribuția greutății autoutilitare. Asta înseamnă că va trebui să eviți amplasarea obiectelor grele (baterii, rezervoare de apă etc.) pe o singură parte. Un alt aspect esențial este să te asiguri că orice colțișor și orice obiect are mai multe funcții. Când locuiești într-un spațiu atât de mic este o idee bună să incluzi articole multifuncționale ori de câte ori este posibil. De exemplu, chicineta nu va fi doar o chicinetă, ci și un suport structural pentru cadrul extensibil de pat queen-size. O astfel de amenajare te va ajuta să incluzi toate funcționalitățile de care ai nevoie, creând în același timp un spațiu confortabil și primitor.

Fără ca măcar să vezi acest lucru scris într-un ghid de amenajare, te vei gândi că ai nevoie de internet. Acesta e indispensabil în zilele noastre și cu siguranță nu îți vei dori să renunți la el, așa cum ai făcut cu televizorul, canapeaua preferată sau scaunul tău de gamer. A găsi semnal pentru conversații telefonice și a avea o bună conexiune la internet reprezintă o provocare constantă în viața celor care trăiesc într-o rulotă, mai ales dacă își desfășoară munca pe laptop. Un amplificator de semnal celular precum WeBoost Drive 4G-X ajută foarte mult în zonele mai deconectate de lume. Poate amplifica un semnal slab, transformându-l în internet utilizabil pentru navigare și pentru îndeplinirea tuturor task-urilor. Când oamenii aleg să trăiască on the road, vor să scape de anumite rutine, dar își creează altele noi; totodată, multe activități vor fi păstrate în programul lor, cum ar fi vizionarea de filme, participarea la concerte online sau chiar practicarea unor sporturi care pot avea loc online, cum ar fi diferite sporturi ale minții cu diferite versiuni, cum ar fi blackjack. Viața de nomad restrânge în mod firesc numărul de persoane apropiate pe care le ai de obicei la metri sau km distanță, așa că a avea colegi de joc virtuali este un mare plus în procesul de socializare.

Când vine vorba de instalarea unei băi sau a unei toalete portabile, trebuie să te împaci cu ideea că aceasta îți va mânca din spațiul total. Instalarea unei toalete RV completă și a unui rezervor de apă este, în general, prea costisitoare și complexă pentru construcția tipică a unei dubițe, dar există câteva opțiuni portabile, disponibile și online.

O altă parte a realității de a trăi într-o rulotă este faptul că nu vei putea face duș în fiecare zi. Acest lucru este mai ușor de acceptat de unele persoane și mai greu pentru altele. Indiferent de preferințe, există o mulțime de opțiuni pentru a face un duș pe drum, de la sisteme portabile pe care le poți adăuga casei tale portabile, la dușuri publice accesibile.

A avea energie electrică este un aspect mai mult decât esențial, mai ales pentru a păstra mâncarea, pentru a putea vedea pe timp de noapte și a-ți duce lucrul pe laptop la bun sfârșit. Dar este, de asemenea, unul dintre cele mai intimidante aspecte ale oricărei construcții de autoutilitare.

Cea mai inteligentă alegere este, bineînțeles, să te bazezi pe energia solară și fiecare configurație solară DIY are câteva componente principale: panouri solare, baterii, controler de încărcare, un monitor de baterie, un invertor, cabluri și siguranțe – care conectează totul și adaugă un element de siguranță.

Acestea sunt câteva indicații pentru amenajarea propriei rulote și, la fel ca în călătoria pe care o începi, multe alte aspecte le vei descoperi pe parcurs. Păstrează-ți entuziasmul și îmbrățișează aventura!