Radio Simplu

Cum vor fi acordați cei 200 lei bucureștenilor care vor să se testeze de Covid-19. Anunțul făcut de Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a venit cu noi explicații în ceea ce privește proiectul „Testăm pentru București”, pe care consilierii municipali îl vor analiza pe data de 11 mai.

Proiectul „Testăm pentru București” are ca obiectiv limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București, prin testarea PCR pentru SARS-CoV-2, acordând un sprijin financiar în cuantum total de 200 lei/beneficiar.

Referitor la această sumă, Gabriela Firea a precizat, vineri, într-un mesaj pe Facebook, că nu este vorba despre un voucher sau o sumă de bani care va fi oferită voluntarilor, ci despre decontarea testelor respective de către Primăria Capitalei.

“Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, așa cum deja au apărut unele speculații, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze! Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar, către toate clinicile de stat sau/și private care intră în programul inițiat de PMB prin ASSMB. Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeași cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflați în carantină sau a contactelor celor infectați”, a precizat Firea.

Primarul Capitalei a adăugat: “Precizez ca în prezent există în Capitală o capacitate zilnică de testare de peste 3.500 de teste PCR, dar în realitate se efectuează doar câteva sute de teste pe zi. În plus, numărul persoanelor aflate acum în carantină este de circa 400, cu mult mai puține decât la începutul Stării de Urgență, când erau câteva mii. Testarea populației este necesară pentru a se putea lua măsuri graduale de relaxare. Dacă nu testăm, nu știm adevărul, stăm în casă, omorâm economia!”

Cum vor fi testați bucureștenii

Primăria Capitalei a anunțat, vineri, că vrea să testeze pentru coronavirus 11.000 de bucureșteni – voluntari – care vor fi recompensați câte 200 de lei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti este chemat să aprobe proiectul pe 11 mai.

„Beneficiarii proiectului vor fi cetățenii municipiului București, care vor solicita în mod voluntar înscrierea în cadrul proiectului și nu se află în categoriile definițiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului despirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Național de Sănătate Publică din România”, potrivit proiectului.

„Testăm pentru București” se va derula pe parcursul anului 2020 și se va adresa unui număr de 11.000 de beneficiari.

Bugetul total al proiectului este de 2.233.000 lei, din care 2.2000.0000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat celor 11.000 de voluntari, 30.000 de lei pentru realizarea unei aplicații online de înscriere în cadrul proiectului și 3.000 de lei pentru găzduirea aplicației.

Sursa: P.R.