Radio Simplu

Fănică Luca – o voce una la un milion

Fănică Luca, pe numele adevărat Iordache Luca Ștefan s-a născut pe 5 aprilie 1894, Ploiești, a fost un naist virtuoz, vocalist și șef de orchestră romă din România.

Este considerat unul dintre cei mai talentați naiști din toate timpurile, fiind apreciat de compozitorul George Enescu drept „cel mai bun suflător pe care l-am auzit până azi (Expoziția Universală de la New York, 1939 – n.ed.)”.

Tatăl său era lăutar, cânta la nai și flaut. Fănică Luca s-a apucat de lăutărie de la o vârstă frageda date fiind condițiile grele de viață. Primul nai l-a primit de la tatăl său.

Fănică Luca a abordat genurile de muzica lăutărească (vocală), populară, café-concert și romanțe.

La 13 ani cântă într-un taraf cu un lăutar numit Lache din Găești. În 1910 a plecat din țară în Zmirna, apoi în Istanbul. S-a întors în țară unde a cântat la restaurantul Suzana.

Fănică Luca a cântat între anii 1920-1929 la diverse restaurante bucureștene și a început colaborarea la radio în anul 1929, dar a plecat la Varșovia alături de orchestra “Ciolac”.

În 1937 printr-o colaborare cu Grigoraș Dinicu și orchestra sa a plecat la Paris.

În urma succeselor obținute, Fănică Luca a fost decorat de Ministerul Educației Naționale Franceze cu Ordinul “Palmes” al Academiei Franceze, în gradul de ofițer.

A primit Diploma de Onoare Clasa I cu Medalia de Aur.

A rămas în Paris ca angajat al teatrului Chatelet unde s-a bucurat de un mare succes. Fănică Luca era foarte apreciat la Paris, fiind respectat de presa vremii.

În anul 1938 a plecat la Londra unde a fost angajat la teatrul Palladium. La scurt timp a mers și la Expoziția internațională de la New York la cererea expresă a doamnei Roosvelt.

La începutul războiului Fănică Luca a revenit în țară, unde a susținut concerte pentru militarii de pe front și pentru cei din spitale. În era comunistă a cântat în țările sovietice europene, în China și Coreea.

Fănică Luca a fost și un pasionat profesor de nai la școala nr. 1 din București, unde în 1949 a înființat prima catedră de nai din România.

Printre elevii care au studiat sub îndrumarea lui se numără naiști de mare talent, precum Gheorghe Zamfir, Radu Simion, Damian Luca (nepotul său) și Nicolae Pîrvu.