Ne gasesti pe

Radio Simplu

Ce sunt petele roșii din gălbenușul de ou

Le întâlnești adeseori atunci când spargi un ou și nu știi ce să faci, să îl mănânci sau nu? Iată ce reprezintă, de fapt, petele roşii din gălbenuşurile de ou. Tu știai?

Vestea bună e că nu ai niciun motiv de îngrijorare. Micile pete roşiatice apar în timpul fomării oului din cauza unei rupturi la nivelul vaselor de sânge. Cu alte cuvinte, e un lucru normal.

Motivul apariţiei ar putea alimentaţia găinii sau vârsta ei, însă acestea nu cauzează nicio afecțiune persoanei care consumă alimentul.

Medicii susțin că ouăle care conțin aceste mici pete pot fi consumate fără probleme. Însă dacă te deranjează, poți îndepărta punctul cu vârful unui cuțit.

Cum îți dai seama dacă oul este vechi sau stricat

Un test simplu pentru verificarea prospeţimii oului este scufundarea acestuia într-un vas cu apă rece.

Un ou proaspăt va sta la fundul vasului, iar cel învechit se va ridica parţial sau chiar poate să plutească.

Păstrarea îndelungată a ouălor, mai ales la temperaturi crescute şi în condiţii neadecvate de umiditate, determină apariţia semnelor de învechire cu posibile efecte toxice sau iritante asupra tubului digestiv.

Oul este un super-aliment deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor), prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.

Daca le depozitezi corect, ouale rezista foarte bine. Ba chiar sunt bune de mancat si dupa ce trec de termenul de valabilitate inscris pe coaja. Totusi, cum iti dai seama cu exactitate cat de proaspete sunt?

Daca ai oua de mai mult timp in frigider, e greu sa-ti dai seama cat de bune mai sunt pentru consum. Prima metoda pe care o stii probabil de la bunici este sa pui oul pe o suprafata plana si sa-l invarti. Daca se invarte usor, inseamna ca e proaspat. Daca se invarte putin si se opreste rapid, mai bine il arunci.

Pe langa aceasta metoda, mai exista una, care iti zice cu exactitate cat de vechi este oul. Aceasta se bazeaza pe stiinta: cojile de ou sunt poroase si, in timp, permit aerului sa intre in interior. Astfel, cu cat este mai vechi oul, cu atat intra mai mult aer in el si pluteste.