Radio Simplu

EXIT POLL prezidențiale 2019. Ce arată sondajele de opinie de la ora 12

EXIT POLL prezidentiale 2019. Sondajele EXIT POLL la ieşirea de la urnele de vot pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale vor fi efectuate de IRES și CURS-Avangarde și vor fi prezentate de la ora 21:00 pe Libertatea, de Adriana Nedelea la ediția specială „Eu contez, eu votez”.

UPDATE 12:30: Conform datelor de la ora 12:00 ale institutelor de sondaj, dreapta conduce cu 20% la alegerile prezidențiale 2019. La alegerile de pana acum, dupa voturile de dimineata conduceau candidatii stangii, pentru ca traditional electoratul lor rural iesea la primele ore la vot. Noile cifre arata ca dreapta conduce si in sate!

UPDATE 12:00: Datele ultimelor sondaje de opinie dinainte de vot arată că românii se orientează pe persoană și mai puțin pe forța politică din care provine candidatul pentru cea mai înaltă funcție în stat. 60% dintre votanți aleg ”calitățile candidatului” și doar 30% „partidul care îl susține”

UPDATE 10.00: La ultimele alegeri prezidențiale, mai ales în turul 2, votul a fost unul de protest. Un sondaj realizat acum câteva zile arată cât de nemulțumiți sunt românii. 64% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită!

IRES realizează și în turul 2, sondajul de la ieșirea de la urne, după ce, în primul tur al alegerilor, estimările IRES prezentate de Libertatea au fost extrem de aproape de datele finale prezentate de Biroul Electoral Central. Cum se face sondajul de opinie Sute de persoane sunt implicate astăzi în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 21.00 – la închiderea urnelor. Operatorii vor fi prezenți la secțiile de vot din țară organizate pentru alegerile prezidențiale pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile prezidențiale 2019 din turul doi. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale. Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.