Radio Simplu

Este un geniu al pianului la doar 5 ani. Cum cântă băiețelul muzica lui Chopin

Putem să ne întoarcem în copilăria noastră și să ne întrebăm un singur lucru: oare ce făceam la vârsta de cinci ani? Dacă ar trebui să răspundem sincer la această întrebare, probabil că am spune că ne jucam toată ziua la acea vârstă.

Învățam cum să ne legăm la șireturi și cum funcționează lumea în care trăim prin perspectiva vârstei. Viața era destul de simplă. Poate că nu putem spune același lucru și despre băiatul din imaginile de mai jos. Acesta este Evan Le, un geniu al pianului, care avea doar cinci ani atunci când a fost filmat cântând la pian un vals de Chopin.

Acesta s-a născut în 2011 și acum are șapte ani, dar talentul său muzical special a fost observat de când era mult mai mic. Prima lecție de pian a luat-o atunci când avea doar trei ani, dar probabil că nimeni n-a știut că va fi un talent excepțional într-o zi.

În imaginile de mai jos, Evan repetă pentru un recital și cântă o compoziție de-a lui Chopin. Această versiune este perfectă și sună aproape ca și cum cel care cântă este însuși maestrul compozitor. La începutul filmulețului am putea avea impresia că lui Evan Îi este rușine să cânte – stă în fața pianului, pentru câteva minute, în liniște. Nu începe să cânte până nu este pregătit, așa cum face un adevărat profesionist.

Se bucură de acel moment de liniște înainte să înceapă și intră în acea atmosferă, ridicând la suprafață o anumită energie care este necesară pentru a cânta muzica lui Chopin. Apoi, înainte de a începe, apasă pe o clapă și apoi începe să cânte fără niciun fel de problemă, ca și cum respiră.

Nu sunt mulți oameni, mai ales copii, care să fi încercat acest număr și să-l fi reușit cu atâta măiestrie. Pentru a ajunge la un asemenea nivel, o persoană trebuie să acorde zeci de ore săptămânal de exercițiu și să fie extrem de dedicat.

Băiatul s-a născut ăn California din părinți vietnamezi-americani care nu sunt muzicieni. Călătoria muzicală a lui Evan nu a fost nicidecum planificată. Într-o zi, fratele mai mare al lui Evan, Brandon, și-a dorit să cumpere o orgă de jucărie.

Brandon a apăsat pe o clapă la întâmplare, în timp ce Evan a apăsat clapelen pe rând, cu pauză între ele și a ascultat cu atenție sunetul care venea din jucărie. Apoi a apăsat din nou pe clape și l-a întrebat pe tatăl său cum se numește fiecare notă în parte.

În momentul în care dragostea lui Evan pentru muzică a devenit prea evidentă, orga de jucărie a fost înlocuită cu o orgă adevărată. A devenit obsedat de intrument și și-a petrecut tot timpul cântând la el. La vârsta de trei ani acesta putea reproduce melodiile simple de la desenele animate, prima dată cu o singură mână, apoi cu ambele.

Acesta a primit prima lecție de pian în 2014. În afara urechii muzicale perfecte, Evan citește și memorează piesele muzicale incredibil de repede. În plus, abilitatea sa de a crea muzică i-a uimit pe profesorii săi.