Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.
Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat șeful statului.
Armata României, pregătiri pentru starea de urgenţă
Lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată, iar după anunţul făcut de şeful statului, autorităţile se pregătesc pentru ceea ce urmează. Din câte se pare, până când epidemia va fi stopată, regulile pe care oamenii trebuie să le respecte vor fi mult mai dure.
Mai mult decât atât, mai mulţi români au văzut echipajele armatei pe străzi şi au făcut poze, care au devenit virale.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, asigura faptul că Armata va sprijini autorităţile publice centrale şi locale pentru gestionarea situaţiei epidemiologice.
„La nivelul Ministerului Apărării Naţionale am dispus luarea tuturor măsurilor pentru prevenirea, limitarea şi combaterea infectării personalului MApN cu virusul COVID 19 şi asigurarea, la solicitare, a sprijinului autorităţilor publice centrale şi locale abilitate pentru gestionarea situaţiei epidemiologice”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Ministrul Apărării mai spune că, în vederea asigurării sprijinului autorităţilor locale, comandanţii structurilor militare actualizează permanent planurile de acţiune pe tipuri de risc/cooperare la nivel local pe situaţii de urgenţă. Ministrul Apărării menţionează o parte dintre aceste măsuri de prevenire şi combatere a efectelor infecţiei cu noul coronavirus.
Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România
Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999. Ordonanța spune că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede măsuri excepționale economice sau de ordine publică.
Iată ce spune articolul menționat din Legea fundamentală: „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”
Dacă Parlamentul încuviințează această stare de urgență, cadrul legal după care vor funcționa lucrurile este dat de OUG 1/1999.
Acest ultim act normativ stabilește foarte clar faptul că „Starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.