Radio Simplu

Durerea lombara la persoanele varstnice

Daca durerile lombare pot avea, la adulti, diverse cauze incepand de la intinderi musculare si pana la afectiuni ale coloanei vertebrale, la varstnici durerea lombara apare, in general, din cauza efectelor pe care imbatranirea le are asupra coloanei vertebrale.

In randul persoanelor de peste 60 de ani, durerea lombara este adesea cauzata de degenerarea articulatiilor coloanei vertebrale. Doua dintre cele mai comune cauze ale durerilor lombare la varstnici sunt: osteoartrita si stenoza spinala. Stenoza spinala apare, de multe ori, ca o consecinta a osteroartritei.

Cum se manifesta durerea lombara la varstnici si ce cauze poate avea aceasta

Durerea lombara asociata cu rigiditatea coloanei, mai pronuntata dimineata si seara – acest tip de durere este mai accentuata dimineata sau la finalul zilei, implica sensibilitate in zona lombara, se manifesta in mod intermitent si poate reduce considerabil flexibilitatea spatelui. Osteoartrita se poate manifesta astfel la pacientii varstnici. Aceasta este o afectiune degenerativa, care evolueaza deci pe masura ce timpul trece. Durerea este cauzata de degradarea cartilajului dintre articulatiile coloanei vertebrale.

Durere lombara care iradiaza catre picior – durerea din zona lombara care se “lasa” pe picior este adesea ameliorata atunci cand pacientul sa asaza. Simptomele apar si dispar, fiind uneori mai blande, iar alteori mai agresive. Totodata, acestea se agraveaza pe masura ce timpul trece. Senzatia de amorteala poate sa apara si ea. De regula, asemenea dureri sunt cauzate fie de stenoza spinala, fie de spondilolisteza degenerativa. Statul in picioare pune presiune marita pe nervul afectat, de aceea durerea de picior apare in timp ce pacientul sta in picioare si este ameliorata atunci cand acesta se asaza.

Durere lombara accentuata, flexibilitate redusa si scadere in inaltime – aceasta durere debuteaza brusc si este agravata de mers sau statul in picioare. Intinderea pacientului pe spate amelioreaza aceasta durere. In general, aceasta durere apare la varstnici in urma unei fracturi vertebrale de compresie. Femeile de peste 50 de ani, care au intrat la menopauza si sufera de osteoporoza, sunt in general predispuse unei asemenea probleme. La pacientii cu ostoporoza, orice presiune suplimentara pusa pe coloana vertebrala poate cauza o fractura. De pilda, un stranut poate cauza o fractura de compresie a coloanei vertebrale in caz de osteoporoza.

Alte cauze, mai putin frecvente, ale durerilor lombare care apar la pacientii in varsta:

Sindromul Piliformis

Infectii

Fibromialgie

Tumoare la nivelul coloanei vertebrale

Spondilita anchilozanta

Coccidinie

Diagnosticarea durerilor lombare la varstnici

Persoanele in varsta ar trebui sa mearga la medic imediat ce observa aparitia durerilor lombare. Astfel, acestea vor primi diagnosticul corect, precum si tratamentul adecvat, dar si recomandarile medicului.

Atunci cand merge la medic, pacientul trebuie sa ii spuna acestuia exact ce dureri are, in ce zona, durata durerilor, precum si momentele in care acestea apar ori daca suspecteaza un factor declansator al durerilor lombare.

In functie de simptomele pacientului, de istoricul medical, precum si de rezultatele analizelor/ testelor facute, medicul va stabili diagnosticul.

Tratarea afectiunilor care cauzeaza dureri lombare, adoptarea unui stil de viata care sa reduca durerile lombare, precum si practica kinetoterapiei si fizioterapia, pot imbunatati considerabil calitatea vietii pacientilor care sufera de asemenea dureri.