Dupa incheierea programului de la birou, cele cateva ore libere de seara sunt singura ta sansa sa te relaxezi, si o poti face foarte usor cu ajutorul sfaturilor noastre.
Relaxarea, deconectarea si la renuntarea la grijile zilnice pot parea lucruri dificile, mai ales atunci cand ai un program incarcat si un loc de munca stresant. Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine, ti-am pregatit cateva „instructiuni”, care sa te ajute sa te eliberezi de stres.
1. Priveste propriul camin ca pe un loc relaxant, destinat odihnei si a timpului frumos petrecut in familie. Incearca, pe cat posibil, sa nu iti aduci lucruri de facut de la serviciu si sa incerci sa te deconectezi de acel mediu.
2. Cand ajungi acasa, descalta-te si fa-te comoda. Usor, usor, vei face tranzitia de la mediul de lucru la cel de acasa.
3. Fa un dus. Apa calduta si ambientul te vor relaxa si vor induce somnul. O metoda numai buna pentru a uita de problemele de la serviciu!
4. Daca ai copii, joaca-te cu ei. Este o forma incredibila de relaxare. In cateva minute vei uita complet de problemele tale!
5. Alege o seara din saptamana pe care sa o dedici distractiei, fie cu familia, fie cu prietenii. Mergeti la film, jucati jocuri de societate sau iesiti la cina. Orice astfel de activitate te va stimula si amuza.
6. Plimba-te sau fa sport. Profita de acest timp in cel mai agreabil mod posibil.
7. Gateste. Stiai ca gatitul este considerat o activitate terapeutica? Te vei concentra exclusiv asupra acestei activitati si vei uita de probleme.
8. Citeste o carte. Un mod bun de a te relaxa acasa, dupa munca, este sa evadezi din viata cotidiana. Nu trebuie sa te urci acum in avion si sa iei urmatorul zbor pana la Paris. Poti, insa, cu usurinta sa te teleportezi oriunde in lume, alegand o carte buna si lasandu-te cuprinsa de actiunea din paginile sale. Astfel vei intra intr-o alta lume, careia sa i te vei dedica si in care vei uita de cotidian.
9. Hobby. Gaseste-ti un hobby relaxant, precum gradinaritul, bricolajul, pictatul.
10. Schimba-te in haine confortabile. Daca vrei intr-adevar sa te relaxezi acasa, dupa munca, trebuie sa te simti suficient de comoda in propriile tale haine, pentru a lenevi si pentru a te bucura de rutina ta de seara, de acasa.
11. Intinde-te bine. Faptul ca stai jos pe scaun, toata ziua, la birou, te va face sa fii stresata, obosita, sa ai crampe si sa te simti morocanoasa sau cu capsa pusa. Fa cateva miscari rapide de stretching acasa si intinde-ti muschii, pentru ca asa vei scapa de o parte din tensiunea musculara. Intinderea te va ajuta sa te relaxezi.
12. Hidrateaza-te. Bea cat mai multa apa. Corpul tau are tendinta sa se deshidrateze atunci cand esti stresata la munca, asa ca este important sa te hidratezi cat mai des, inclusiv la serviciu.
13. Mediteaza. Meditatia poate alunga tensiunea si anxietatea. Nu e musai sa participi la cursuri de yoga sau sa te retragi in padure pentru a medita si a te relaxa acasa, dupa munca. Sunt suficiente cateva minute de pace si liniste pentru a te calma dupa o zi stresanta. Iti poti instala pe smartphone o aplicatie care te ajuta sa meditezi si sa te relaxezi.
14. Relaxeaza-te pe o muzica buna. Muzica are o putere de vindecare incredibila asupra anxietatilor oamenilor, deoarece are capacitatea de a-i conecta cu emotiile lor. Fie ca preferi sa asculti o muzica lenta de jazz, fie cele mai noi melodii dance, fie ca preferi sunetele din natura, ce conteaza cel mai mult este sa alegi un top de muzica ce te face sa te simti bine.
15. Fa o baie calda (daca dusul nu e pe placul tau). Nu poti da gres cu un dus fierbinte sau cu un timp mai lung petrecut in cada, facand o baie fierbinte. Apa are un efect calmant asupra corpului, mintii si sufletului, asa ca nu uita sa alungi grijile tale, facand o baie cu multa spuma, dupa o zi obositoare.
Mare atentie atunci cand iti verifici e-mailul dupa orele de program
Exista studii care arata ca verificarea e-mailului de serviciu, dupa orele de program, afecteaza in mod negativ sanatatea angajatilor si familiile acestora. Exista chiar o cercetare in acest sens, de la Virginia Tech, care arata ca „granitele flexibile de munca” se transforma adeseori in „munca fara granite”.
Asteptarile pe care le are angajatorul referitoare la monitorizarea e-mailului de serviciu in timpul orelor din afara programului sunt daunatoare pentru sanatatea si bunastarea angajatilor, cat si pentru membrii familiilor acestora.
William Becker, profesor de management de la Virginia Tech, din cadrul Pamplin College of Business, este unul dintre co-autorii unui nou studiu, intitulat „Killing me softly: electronic communications monitoring and employee and significant-other well-being”. Studiul acesta arata ca astfel de asteptari pe care le au de multe ori angajatorii rezulta in anxietate, stare care afecteaza in mod negativ sanatatea angajatilor si pe cea a familiilor acestor angajati.
William Becker este de parere ca exista o dilema in viata angajatilor, care, din cauza cerintelor din orele de program, dar si de dupa program, le declanseaza sentimente de anxietate si le pune in pericol viata persoanala si pe cea profesionala.