Radio Simplu

Dupa ce mananca, pufosenia adora sa fie mangaiata

Pufosenia zilei este un pui de leopard care tocmai ce a terminat de mancat si sta cu burta in sus.

Stapanul l-a hranit bine pe puiutul de leopard si apoi il si rasfata scarpinandu-l pe gat.

Actiune care ii provoaca puiului de leopard o miscare specifica felinelor care, pare a fi o reactie la faptul ca se gadila in acea parte a gatului!

Adesea numit şi „fantoma munţilor”, leopardul zăpezilor cu o intensitate feroce, cu ochii ca două pumnale urmăreşte fiecare mişcare a prăzii.

Fără vreun avertisment, leopardul atacă. Străpunge aerul şi capturează prada cu succes! Este o scenă care astăzi, din păcate, este o raritate.

Leopardul de zăpadă este pe cale de dispariţie, la nivelul cel mai critic, iar în cazul în care nu se vor întreprinde măsuri pentru conservare, această creatură maiestuoasă care se putea vedea în vârfurile înzăpezite din Afganistan, Kazakstan, Rusia, India şi China va dispărea, cu siguranţă, pentru totdeauna.

Pentru a le proteja, trebuie să cunoaştem câteva lucruri despre aceste minunate feline:

1. Leoparzii de zăpadă au un apetit enorm

Leopardul zăpezilor este un prădător, care de obicei vânează pradă mare, corespunzătoare mărimii lui sau mai mare.

Leopardul zăpezilor este capabil să facă faţă unui animal care este de trei ori mai greu ca el însuşi. Prada principală a leopardului zăpezilor este, practic oriunde şi tot anul, din specia copitatelor.

2. Leoparzii de zăpadă au capacităţi extraordinare la salturi.

Picioarele lor puternice sunt dotate pentru a sări la distanţe de până la 15 metri. Asta înseamnă aproximaiv de 10 ori mai mult decât lungimea propriului corp. Spre comparaţie, recordul mondial uman pentru un salt în lungime este de 8.95 metri.

3. Picioarele lor sunt dotate cu “schiuri naturale”.

Leoparzi albi au labe foarte mari. Această caracteristică obţinută prin evoluţie îi uşurează mersul prin zăpadă.

4. Spre deosebire de lei , leoparzii de zăpadă nu urlă.

Ei pot toarce, mârâi, pot geme şi fluiera ocazional, dar, din cauza gâtului mic, aceste pisici nu pot ţipa.

5. Leoparzii de zăpadă au cozile blănoase cu un scop anume.

Coada este foarte lungă, fiind cu mai mult de trei sferturi mai mare decât restul lungimii copului, acoperită cu păr lung, din această cauză ea pare foarte groasă (vizual, grosimea sa este aproape egală cu grosimea antebraţului leopardului zăpezilor. Ea adesea slujeşte ca balansoar în timpul săriturilor).

Populaţia leoparzilor de zăpadă a scăzut cu 20 % în 16 de ani şi mai există doar 4.500 de exemplare în sălbăticie.

Temperaturile, în continuă creştere, topesc zăpada, fapt care îi îndeamnă pe agricultori să inainteze în munţi, leoparzilor de zăpadă, nerămânându-le, pur şi simplu, un loc unde să plece.