Radio Simplu

Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci

Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019. Tradiții, obiceiuri, superstiții în a treia Duminică din Postul Paștelui, sărbătoarea Sfintei Cruci, în calendarul creștin ortodox. Ce trebuie să știe credincioșii.

Duminica Sfintei Cruci este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox. Aceasta pică în fiecare an în a treia duminică din Postul Paștelui. În 2019, Duminica Sfintei Cruci este prăznuită duminică, 31 martie 2019.

În această zi de sărbătoare, în toate Bisericile din România, lecturile de la Sfânta Liturghie se fac din cărțile biblice ”Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) și Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia)”. La Utrenie, Sfântă Cruce este scoasă în procesiune din sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este așezată spre închinare.

La Sfântă Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-Moarte miluiește-ne!”) este înlocuit cu imnul „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”. De asemenea, sărbătoarea Crucii marchează și înjumătățirea Postului Mare, perioadă care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminică aceasta, cât și întreagă săptămâna care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viață făcător al Crucii lui Hristos.

Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos a fost descoperită ca urmare a dorinței Sfântului Constantin cel Mare și a Sfintei Elena, mama sa. Tradiția spune că soldații romani au aruncat crucea pe care a fost răstignit Iisus, dar și crucile celor doi tâlhari, întro cisternă săpată în piatră, de lângă Golgota. O altă credință spune că ar fi fost îngropată de ucenicii lui Iisus, după răstignirea sa. După ce a fost descoperită Sfânta Cruce, a fost înălțată de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 335, ca toți creștinii să vadă Lemnul pe care Domnul a pătimit. Tot tradiția spune că a fost așezată deasupra unui mort, care a înviat în momentul atingerii Sfântului Lemn.

În această duminică este dezlegare la ulei și la vin. La biserică, însă, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din altar și depusă în mijlocul bisericii, iar Trisaghionul este înlocuit cu un imn dedicat Sfintei Cruci. În această zi, potrivit tradițiilor și superstițiilor, nu se face treabă – nu se spală rufe, nu se coase – pentru că este păcat. În schimb se merge la biserică unde se închină în fața Sfintei Cruci. Se mănâncă mâncăruri de post, dar și deserturi de post.