Radio Simplu

Doi tineri cântă la pian o melodie frumoasă

Doi tineri te vor cuceri… Melodia aceasta e atât de frumoasă… Vouă vă place?

Instrumentele pot fi clasificate în trei categorii în funcție de modul în care produc sunete. Aceste categorii sunt: instrumente cu coarde, instrumente de suflat din lemn și instrumente de percuție. Strămoșul pianului se regăsește în mai multe instrumente precum clavecinul și țambalul.

Însă dacă privim înapoi în timp, vom descoperi că pianul este un descendent al monochord-ului. Cu alte cuvinte, ținând seama de proveniența sa, pianul este clasificat în categoria instrumente cu coarde.

Deși pianul poate fi clasificat ca un instrument cu coarde, pentru că sunetul este produs datorită vibrației coardelor, poate fi clasificat și ca instrument de percuție deoarece ciocănelul lovește acele coarde. În același mod ca și la țambal.

Țambalul este un instrument originar din Orientul Mijlociu și răspândit în Europa în secolul al 11-lea. Are o cutie simplă rezonatoare cu coardele legate în partea de sus. La fel ca la pian, un mic ciocănel este utilizat pentru a lovi coardele, motiv pentru care țambalul este considerat strămoșul direct al pianului.

Pianul se consideră că face parte din familia claviaturilor. Istoria instrumentelor cu clape datează din vremuri străvechi și își are originea în orgă care trimite aer prin tuburi pentru a produce sunet. Artizanii au îmbunătățit orga și au dezvoltat un instrument mai apropiat de pian, clavichord-ul.

Clavichord-ul a apărut prima dată în secolul al 14-lea și a devenit cunoscut în era Renașterii. Apăsarea unei clape transmite unei tije din alamă, denumită tangentă, să lovească coarda și are drept rezultat vibrații ce emit sunet peste o gamă de patru sau cinci octave.

Creat în Italia în anii 1500, clavecinul s-a răspândit ulterior în Franța, Germania, Flandra și Marea Britanie. Atunci când este apăsată o clapă, o tijă este atașată la o bucată lungă din lemn denumită jack și ciupește coarda pentru a produce muzică.

Acest sistem de coarde și placa de rezonanță, precum și structura generală a instrumentului se regăsesc și în pian.

Pianul a fost inventat de către Bartolomeo Cristofori (1655-1731) din Italia.

Cristofori era nemulțumit de lipsa controlului pe care muzicienii îl aveau asupra nivelului de volum al clavecinului. Lui i se datorează înlocuirea mecanismului de lovire cu un ciocănel și astfel a fost creat pianul modern în anul 1709.

Instrumentul s-a numit la început „clavicembalo col piano e forte” (literar, un clavecin care poate reda sunete suave și grave). Această denumire a fost prescurtată și a devenit „pian”.