Radio Simplu

Distracție și dezvoltare armonioasă cu jucarii din lemn educative

S-a pierdut, oare, plăcerea copiilor de a se juca și participa la un joc de rol organizat cu jucarii de plus? Ursulețul Martinel nu mai este confidentul cel mai de ispravă al micului explorator care abia acum descoperă lumea? Noile tehnologii au produs multe îmbunătățiri în zona de dezvoltare, însă când ne uităm la gadgeturile pe care piața le propune pentru cei mici, parcă nu ne vine să credem.

Alegerea de jucarii copii 2 ani, spre exemplu, se face în mod conștient, urmărind nevoile de la acea vârstă. Copiii mai mici au nevoie de jucării care să le stimuleze funcțiile motrice și de coordonare, în timp ce pentru copiii mai mari niște jucarii din lemn educative reprezintă o modalitate distractivă de a petrece timpul în compania părinților sau a altor parteneri de joacă de vârsta lor.

Uneori, se pare că cititul nu mai reprezintă o atracție pentru copii ori pentru adulți, dar cărțile reprezintă o modalitate prin care copiii își pot dezvolta vocabularul și deprinderile sociale. De aceea, cei mici au nevoie să citească, să audă povești citite cu voce tare și, de asemenea, să deseneze, să scrie și să se joace cu jucarii din lemn educative, care încurajează simțurile tactile.

Fie ele blocuri din lemn sau alte tipuri de jocuri și activități care includ puzzle-uri, păpuși, jucarii de plus precum marionete, instrumente muzicale, întrucât ele reprezintă o modalitate de învățare optimă și pentru propria lor plăcere.

Jucăriile electronice, indiferent de câte clopoțele, luminițe și fluiere au sunt obiecte care nu ar trebui să înlocuiască niciodată experiența de a citi o carte, de a te bucura de o poveste, de a te juca cu jucarii din lemn educative ori de a crea cu mâinile lor – indiferent dacă pictează cu degetele sau construiești un turn de blocuri din lemn.

Haide să facem împreună un joc de imaginație. Prea des, diferitele accesorii și gadgeturi electronice îți acaparează atenția și în acest fel uiți să interacționezi cu o persoană reală. Nu le contestă nimeni capacitatea imensă pe care o au diferitele electronice. Electronicele și-au câștigat notorietatea și importanța ca instrumente ce permit schimburile rapide de planificare și trimitere a informațiilor și chiar jocuri bune pentru perioade scurte de timp, însă dacă pentru adulți ele pot deveni adictive, imaginează-ți cât rău le pot face copiilor de la vârste mult prea fragede.

Copiii au nevoie de contact și de interacțiune reală în primele stadii ale etapelor de dezvoltare. Lucruri pe care jucăriile care presupun o tehnologie în spate, nu le pot asigura. Spre exemplu, când se joacă cu jucarii din lemn educative sau fac un puzzle ori joacă un joc de societate cooperativ, interacțiunea e mult mai valoroasă pentru dezvoltarea și bunăstarea lui, decât a pierde timpul pe tabletă în diverse aplicații adaptate, poate, la vârsta micuțului tău.

Cum faci alegerea potrivită de jucarii copii 2 ani?

Când alegi jucarii din plus sau chiar jucarii din lemn educative, trebuie să te gândești că oricare ar fi alegerea ta, jucăriile trebuie să ofere un echilibru și să îmbogățească abilitățile și oportunitățile creative ale micuților. Există câteva criterii după care poți alege cele mai utile jucarii copii 2 ani și care garantează dezvoltarea ulterioară a micuțului tău.

Jucăriile le oferă capacitatea de dezvoltare și rezolvare a problemelor

Există o categorie specifică de jucării care încurajează activitatea și care dezvoltă coordonarea, îmbunătățesc abilitățile motorii, cât și echilibrul. Poți începe cu niște jocuri cu bile din lemn și ulterior să plusezi cu o tricicletă sau o bicicletă. O coardă și un zmeu sunt minunate pentru distracție în aer liber.

Pe de altă parte, există jucării, cum ar fi puzzle-urile din lemn, care îi încurajează pe copii să gândească pe măsură ce urmează o secvență pas cu pas de rezolvare a unei anumite probleme. Diferite puzzle-uri variază în nivelul de dificultate. Cu cât este mai complicat un puzzle, cu atât mai multă energie, atenție și gândire sunt necesare din partea copiilor.

Jucarii copii 2 ani care stârnesc creativitatea

Copiii se nasc cu un sentiment incredibil de curiozitate. În eforturile lor de a înțelege mediul înconjurător, copiii explorează curios prin lumea fascinantă a jucăriilor cumpărate de părinții lor. Cu ajutorul unor jucarii din lemn educative distractive pentru copii, există o experiență sigură de joc imaginativ, proiectare și construcție creativă, experimentare și explorare.

Jucăriile de creativitate stimulează autoexprimarea, întrucât îi oferă celui mic șansa de a face ceva cu propriile sale mânuțe. Copilul poate crea diverse forme pe hârtie cu creioanele de colorat, poate vopsi cu degetele îmbibând mânuțele în acuarele și poate crea forme fizice cu ajutorul lutului și al plastilinei. De altfel, poți alege și jucarii din lemn educative care să îi stârnească spiritul creativ.

Jucăriile stimulează abilitatea de învățare

Copiii au o durată minimă de concentrare. Se detașează rapid de jucarii de plus, de obiecte și de activități. Fără instrumentele potrivite, probabil că își vor pierde răbdarea și dorința să acumuleze informații. Aici intervine rolul jucăriilor educaționale. Ele fac ca învățarea să fie distractivă și ușor de gestionat și sporesc interesul unui copil pentru învățare. Cu aceste jucării, copiii pot dobândi noi abilități în timp ce se bucură de joaca lor.

Jucăriile de învățare contribuie la dobândirea cunoștințelor. Aceste jucării includ cărți, benzi, videoclipuri, software, CD-uri, puzzle-uri din lemn, dar și jocuri de societate. Copilul ar trebui să citească cărți, să asculte muzică, să rezolve puzzle-uri și să se joace. Ca părinte, trebuie să îți faci timp pentru a-i citi o poveste sau pentru a crea un spectacol cu ajutorul unor jucarii de plus.

Jucăriile educaționale nu sunt numai utile în dezvoltarea abilităților, ci și dezvoltarea abilităților sociale și emoționale în rândul copiilor. Majoritatea jucăriilor educaționale disponibile pentru copii necesită copiii să se joace și să interacționeze cu alți copii sau adulți. Când se joacă cu alți copii, copiii vor întâlni indicii sociale și emoționale, cum ar fi furia, râsul și plânsul. În acest fel, ei pot înțelege și se pot adapta la diferite situații emoționale. Utilizarea jucăriilor educaționale se învârte în jurul activităților precum căpitănia, partajarea, așteptarea rândului tău și distracția, care sunt atribute importante pentru dezvoltarea socială.