Radio Simplu

Diferenta dintre iubirea adevarata si iubirea egoista

Am observat ca in ziua de azi sa fii filantrop nu prea mai este o virtute. Cel putin nu in ceea ce priveste sentimentele. De ce? Simplu pentru ca iesi mereu in pierdere. Nu exista profit si nici nu ti se da vreun bon de masa care sa te sature atunci cand sufletul tau tanjeste dupa o portie zdravana de iubire.

Poti urla in gura mare cat vrei „Hei, nu vezi? Uite cat de altruista sunt eu. Te iubesc fara sa-ti cer nimic in schimb, nu-i asa ca ma adori?” si tot degeaba. Nu, nu este neaparat nevoie sa te adore. Pe langa asta, nimeni nu te va proclama vreo eroina a inimilor sensibile si nici nu-ti se va ridica vreo statuie langa Eros, zeul iubirii, atunci cand ti se va intoarce spatele.

Vremurile sunt grele, recesiunea e in toi si fiecare lupta cu incapatanare pentru ce e al lui. Toti sunt egoisti si trag cu dintii chiar si de sentimente. Probabil se merge pe principiul: „daca in plan financiar nu o duc tocmai bine, macar in plan personal sa scot ceva”.

Evident ca atunci cand se intampla lucrul acesta, nimeni nu se gandeste si la sentimentele celuilalt. Nu mai este timp si nici energie necesara pentru a mai procesa ce vrea si el de la tine: care sunt dorintele si nevoile lui, daca tu i le oferi etc.

Fiecare doreste sa fie fericit si isi concentreaza toata atentia pe indeplinirea acestui obiectiv indiferent de context.
Ca atare, la ce bun sa fii altruist? Cum poti tu sa mai observi ca binele lui e in alta parte, cand tu il iubesti si il vrei langa tine?

De ce sa pricepi ca dragostea cu de-a sila nu se poate, cand mai bine iti poti urmari prada pas cu pas, sperand ca la un moment dat se va impiedica si va cadea? Tu vei fi acolo sa o ajuti sa se ridice si ea se va simti indatorata si iti va oferi o parte din sentimentele pe care le doresti tu.

Sa iubesti altruist, sa ii doresti doar binele celuilalt, chiar daca asta inseamna sa nu fie langa tine, presupune o forma de maturitate pe care multi nu o au. Pe de alta parte, te mai poti gandi la corectitudine si responsabilitate cand tie iti palpiteaza inima dupa o farama de atentie?

Si ce faci atunci cand esti egoist? Tinzi sa-l santajezi emotional pe celalalt, sa-l manipulezi si sa-i indrepti tu pasii pe cararea dorita de tine. Unde se ajunge? La o serie de constrangeri si obligatii ce tin doua persoane unite, desi niciuna dintre ele nu este fericita.

Loading...