Radio Simplu

Despre prietenie – Caracteristicile unei adevărate prietenii

Când vine vorba despre prietenie nu are importanță vârsta, dar contează ca respectul să fie reciproc. În viață se poate întâmpla ca, de multe ori, când se întâlnesc doi oameni să apară și contradicții sau diferențe de opinie, acest lucru este normal.

Află în acest articol aspecte interesante despre prietenie, cum să îți dai seama dacă o persoană îți este sau nu prieten adevărat, cum să interpretezi limbajul nonverbal și cum să-ți construiești o relație de prietenie de calitate.

Navigarea rapidă în articol:

Semne subtile despre prietenie

Contactul vizual poate transmite un semnal prietenos unei persoane, dar și alte semnale nonverbale, precum sunt:

 • Înclinarea capului într-o parte
 • Ridicarea din sprâncene
 • Zâmbetul autentic.

Gesturile capului – Înclinarea capului spre dreapta sau spre stânga

Când vezi o persoană care înclină capul spre stânga sau spre dreapta, ai impresia că face un gest oarecum nesemnificativ, dar el transmite un semnal prietenesc. Înclinarea capului este un mod de a interacționa cu alte persoane. Prin acest gest pe care îl au oamenii față de alți oameni, în anumite momente, ei arată că îi simpatizează sau că îi consideră de încredere.

Înclinarea capului spre interlocutor este un semn de prietenie. În plus, astfel de oameni care își înclină capul spre alți oameni cu care au o conversație, sunt mai atrăgători, mai onești, mai prietenoși. Gestul este făcut mai mult de femei comparativ cu bărbații. Despre bărbați se spune că au tendința de a-și ține capul drept, pentru a arăta că sunt mai siguri pe ei sau pentru a poza în dominatori.

În ceea ce privește relația cu o femeie, bărbații ar trebui să țină cont de acest gest, pentru că înclinarea capului într-o parte îi poate face să pară mai amabili, mai prietenoși, mai atrăgători. Când o femeie vede un bărbat care își înclină capul într-o parte, are impresia că pe el îl interesează foarte mult ceea ce spune și că este interesat de persoana ei. În consecință, îi este măgulit egoul, crede că acesta este fascinat de ea și astfel așa ea poate fi convinsă destul de ușor să aibă mai multă încredere în el. Având în vedere acestea, el poate folosi acest gest în avantajul său, pentru a fi mai atrăgător, pentru a câștiga inima unei femei.

De ce oamenii înclină capul spre dreapta în timp ce se sărută?

 

Cercetătorii au ajuns al concluzia că oamenii care sunt implicați în relații romantice, de dragoste, obișnuiesc să-și încline capul spre dreapta în timp ce se sărută. Acest lucru se întâmplă la două din trei cupluri. Ei au analizat pete 500 de fotografii ale oamenilor îndrăgostiți care se sărutau, și le-au comparat cu fotografiile unor oameni care erau doar prieteni sau rude și care se sărutau platonic. Rezultatele au arătat că la 80% dintre cuplurile în care este vorba despre dragoste apare tendința ca în timp ce se sărută, cei doi să întoarcă capul spre dreapta. În cazul în care este vorba doar despre prietenie iar sărutul este platonic, între amici sau rude, rezultatele au arătat că oamenii au tendința de a întoarce capul spre stânga, deci în direcția opusă.

În concluzie:

 • Dacă relația este romantică, de dragoste, înclinarea capului în timpul sărutului se face spre dreapta. Cu cât sentimentele sunt mai puternice, cu atât apare tendința de a înclina capul spre dreapta.
 • Dacă relația este platonică, se înclină capul spre stânga.

Ridicarea din sprâncene

 

Acest semnal prietenos nonverbal este subtil și poate transmite mesajul că respectiva persoană nu reprezintă niciun pericol, ci din contră că este deschisă spre amiciție. O persoană prietenoasă poate ridica în mod aproape inconștient din sprâncene atunci când întâlnește pentru prima dată o altă persoană pe care o place și acest lucru arată clar simpatia sau faptul că se bucură să se cunoască.

Această comunicare nonverbală reciprocă apare între două persoane care sunt la o distanță de cel puțin 2 m. Dacă una dintre ele nu face acest gest, înseamnă că este reținută sau își dorește să evite apropierea. Ridicarea din sprâncene reciprocă reprezintă un semnal că apropierea sau comunicarea poate avea loc. Lipsa semnalului este un semn clar de ingnoranță, dezinteres sau chiar antipatie.

Zâmbetul unei persoane

 

Orice persoană zâmbitoare este atrăgătoare, transmite o stare de bine celor din jur. Zâmbetul este un semnal care arată entuziasm, plăcere, optimism, politețe, fericire și încredere. Oamenii prin natura lor sunt ființe sociale, iar dacă zâmbesc au numai de câștigat. Zâmbetul spune multe lucruri despre prietenie.

Zâmbetul este un mod simplu de a arăta unei persoane că o placi. Este bine să zâmbești celor din jur, pentru a le transmite prietenia ta. În plus, este bine să nu vorbești de rău pe nimeni, să rămâi neutru pe cât posibil, să îți vezi de treaba ta, acesta este secretul fericirii. De asemenea, nici să minți nu este bine, pentru că se spune că minciunile au picioare scurte, și asta așa este – totul iese rapid la iveală.

Zâmbetul este cea mai simplă și avantajoasă expresie facială. Dacă îți dorești să te placă lumea, trebuie să zâmbeti mult, iar zâmbetele tale să fie autentice. Din păcate în ziua de azi oamenii sunt mai mult triști și abătuți.

Iată care sunt semnele care arată că un om zâmbește forțat sau că zâmbetul său este fals:

 • Un zâmbet care nu este autentic pare dezechilibrat.
 • La unii oameni, zâmbetul fals este accentuat pe partea dreaptă a feței (la dreptaci), la alți oameni din contră este accentuat pe partea stângă a feței (la stângaci).
 • Un zâmbet forțat transmite mesajul că persoana respectivă nu este interesată de cel sau cea care îi zâmbește.
 • Un zâmbet adevărat este destul de greu de mimat. Acesta este simetric, nu durează mult. Are loc o mișcare a sprâncenelor și formarea ridurilor de laba gâștei la ochi.

Prin zâmbet are loc secreția de endorfine, de dopamină și serotonină, și astfel apare sentimentul de plăcere și de fericire. Cercetătorii au descoperit și faptul că zâmbetul artificial se corelează cu anumite regiuni ale creierului care produc emoții negative.

Cine se aseamănă se-adună

 

Această zicală este foarte populară și spune ceva despre prietenie. Oamenii în general sunt atrași de acele persoane care împărtășesc aceleași păreri cu ei, sau care au aceleași activități, peocupări, care îi fac să dezvolte prietenii sau relații strânse.

Oamenii care se aseamănă se-adună pentru că:

 • Au aceleași interese.
 • Au opinii asemănătoare.
 • Se susțin reciproc.
 • Au aceleași valori.
 • Gândesc oarecum asemănător.
 • Au capacitatea de a-și ridica reciproc stima de sine și astfel de a-și crea o stare de bine.
 • Se înțeleg reciproc și astfel experimentează un sentiment de mulțumire.
 • Se ajută și empatizează destul de bine.
 • Le plac aceleași lucruri.
 • Interacționează foarte bine.

Prietenia trebuie să aducă bucurie, siguranță, confort și fericire. Dacă vrei să ai o prietenie super, trebuie să respecți câteva reguli:

 • Sunt lucruri pe care prietenii trebuie să le facă împreună, să se ajute reciproc mai ales atunci când unul are nevoie neapărată de ajutor (căratul bagajelor, curățenia în apartament și altele).
 • Petrecerea timpului liber împreună ajută la consolidarea prieteniei.
 • Distează-te cu prietenii tăi, astfel legătura va deveni mai strânsă, va fi bazată pe empatie, simpatie, înțelegere și alte sentimente frumoase.
 • Un prieten adevărat trebuie să fie capabil să țină un secret și să nu te trădeze niciodată.
 • Răspunde întotdeauna la mesajele prietenilor tăi, vezi dacă le merge totul bine.
 • Nu-ți certa prietenul atunci când greșește, ajută-l să depășească momentul dificil,susține-l în ceea ce vrea să facă.
 • Fii vesel, pozitiv, pentru că astfel poți face ca prietenia să fie frumoasă și permanentă. Cu cât ești mai optimist, cu atât vei fi mai mult înconjurat de prieteni.