Radio Simplu

Declarațiile lui Iohannis, după ce a anunțat starea de urgență

Guvernul propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, a fost învestit sâmbătă de Parlament, iar Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea Guvernului Orban III. Iohannis a făcut declarații în legătură cu situația actuală din țară și cu starea de urgență.

„Apreciez votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi s-a transmis un mesaj de unitate. Majoritatea parlamentarilor au înțeles importanța și greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români.

Prima prioritate pentru Guvern este continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus. Guvernul care își preia acum mandatul este Guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum vom continua această luptă.

Noul Guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile, 100%, pentru a gestiona eficient aceasta criză și evident după aceasta, pentru a guverna pentru români și pentru România.

Este foarte important ca măsurile care vor fi luate, să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă. Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei.

Avem nevoie de voi dragi români, ca să respectați îndrumările și indicațiile autorităților și regulile de igienă. Avem nevoie sa evitați contactele care nu sunt absolut necesare și avem nevoie să va informați corect”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă.

Șeful statului a semnat sâmbătă decretul pentru numirea Guvernului României, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură având loc la Palatul Cotroceni de la ora 18,00.

Componenţa Guvernului:

prim-ministru – Ludovic Orban,
viceprim-ministru – Raluca Turcan,
ministrul Finanţelor Publice – Vasile-Florin Cîţu,
ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela,
ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu,
ministrul Justiţiei – Marian Cătălin Predoiu,
ministrul Apărării Naţionale – Ionel Nicolae Ciucă,
ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu,
ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Nicolae Bode,
ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros,
ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe,
ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan,
ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş,
ministrul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache,
ministrul Educaţiei şi Cercetării – Cristina Monica Anisie,
ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu,
ministrul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe,
ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Victoria Violeta Alexandru.