Radio Simplu

Decizia luată în acestă seară de Guvernul României privind ţigările. Toţi fumătorii vor fi afectaţi

Din prima zi a noului an se vor scumpi din nou ţigările cu 40 de bani pachetul. Totul, după ce Guvernul a aprobat noul nivel al accizelor pentru produsele din tutun.

Preţul unui pachet de ţigări va fi mai mare cu 40 de bani, după ce Executivul a aprobat noul nivel al accizei totale pentru o mie de tigarere.

Din 2016 până acum această acciza a crescut constant. Motivul: Directiva Comisiei Europene prevede un nivel similar al preţurilor pentru ţigări în toată Uniunea. După creşterea de la 1 ianuarie, acciza, adică banii colectaţi direct de stat, va reprezenta jumătate din preţul unui pachet.

Cât ar costa un pachet de ţigări fără taxe
Fără TVA şi acciza, un pachet de ţigări ar costa în medie 7 lei. Pentru un fumător care consumă un pachet pe zi, scumpirea înseamnă 12 lei pe lună şi 145 de lei pe an.

O altă măsură luată în ultima şedinţă din acest an de Guvern a fost desfiinţarea prin Ordinanta de Urgenţă a Institutului Revoluţiei din Decembrie 1989 .

Antonel Tănase, secretarul general al guvernului: “Vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea institutului revoluţiei romane din decembrie 1989 din cauză că activitatea acestuia a fost considerată irelevanta în raport cu sumele cheltuite, primite de la buget.

“Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… Mi se pare o porcărie indamisibilă”, a reacţionat Iliescu.

Institutul fusese înfiinţat prin lege în 2004 şi era condus, pe lângă Ion Iliescu, de Gelu Voican Voiculescu şi Emilian Cutean. Acesta din urmă a fost condamnat definitiv anul acesta la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. Cutean şi Gelu Voican Voiculescu încasau lunar un salariu de secretar de stat – peste 16 mii de lei, potrivit unui ordonanţe date de guvernul Dancila. Din Colegiul institutei mai făceau parte Cazimir Ionescu, Petre Roman, Alexandru Mironov, Dumitru Mazilu sau actorul Dorel Vişan. Membrii colegiului încasau indemnizaţii pentru fiecare şedinţă de 10% din salariul şefului de institut, fără să fie o limită pentru numărul şedinţelor, potrivit legilor de organizare.

Zilele trecute Institutul a fost în centrul unui scandal după ce a organizat un concert în Piaţa Universităţii pentru a marca 30 de ani de la Revoluţie, concert anulat după protestele societăţii civile.

Guvernul a decis tot luni ca până la finalul lunii martie românii să poată în continuare să cumpere cartele prepay cu buletinul, amânând astfel termenul care se împlinea la finalul lui 2019.