Radio Simplu

Decizia luată de RCS-RDS! Este vorba de o sumă colosală de bani

850 de milioane de euro. Atât de mare este suma de care RCS & RDS și Digi Communications a dorit să se împrumute în urma ultimei emisiuni de obligațiuni lansată de curând.

Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistență juridică RCS & RDS și Digi Communications N.V. în legătură cu emisiunea a două serii de obligațiuni senioare garantate cu valoare totală de 850 milioane de euro, una dintre cele mai mari emisiuni de obligațiuni ale unui emitent român.

Prima tranșă de obligațiuni are o valoare 450 milioane de euro cu o dobândă de 2,5% pe an și maturitate în 2025, iar cea de-a doua tranșă de obligațiuni are o valoare de 400 milioane de euro cu o dobândă de 3,25% pe an și maturitate în 2028.

Obligațiunile vor fi listate pe piața reglementată operată de Irish Stock Exchange plc (tranzacționată drept Euronext Dublin).

„Este a patra lor emisiune de obligațiuni. Dobânda a scăzut practic de 3 ori din 2013 și până acum, dimensiunea cererii totale a investitorilor s-a multiplicat spectaculos, valoarea totală a obligațiunilor practic s-a dublat, termenii s-au relaxat și am reușit să aducem emisiunea „acasă” – cu RCS & RDS S.A. ca emitent.

Și cumva asta s-a întamplat în perioada în care piețele cădeau din cauza coronavirusului, iar finalizarea tranzacției s-a făcut în ziua în care în România a căzut guvernul”, a declarat Alexandru Bîrsan, partener Filip & Company.

Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistenţă juridică RCS & RDS şi Digi Communications N.V. în legătură cu emisiunea a două serii de obligaţiuni senioare garantate cu valoare totală de 850 milioane de euro, una dintre cele mai mari emisiuni de obligaţiuni ale unui emitent român, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Prima tranşă de obligaţiuni are o valoare 450 milioane de euro cu o dobândă de 2,5% pe an şi maturitate în 2025, iar cea de-a doua tranşă de obligaţiuni are o valoare de 400 milioane de euro cu o dobândă de 3,25% pe an şi maturitate în 2028.

Obligaţiunile vor fi listate pe piaţa reglementată operată de Irish Stock Exchange plc (tranzacţionată drept Euronext Dublin).

Alexandru Bîrsan, partener Filip & Company, a declarat: ” Ne bucurăm că am putut fi alături din nou de grupul Digi în încă o tranzacţie de referinţă. Este a patra lor emisiune de obligaţiuni. Dobânda a scăzut practic de 3 ori din 2013 şi până acum, dimensiunea cererii totale a investitorilor s-a multiplicat spectaculos, valoarea totală a obligaţiunilor practic s-a dublat, termenii s-au relaxat şi am reuşit să aducem emisiunea „acasă” – cu RCS & RDS S.A. ca emitent. Şi cumva asta s-a întamplat în perioada în care pieţele cădeau din cauza coronavirusului, iar finalizarea tranzacţiei s-a făcut în ziua în care în România a căzut guvernul. Suntem mândri de reuşita clienţilor noştri şi de faptul că am putut şi noi să contribuim”.

Veniturile brute rezultate ca urmare a desfăşurării ofertei vor fi utilizate pentru replata anticipată a sumei aferente principalului obligaţiunilor 2023, în sumă de 550 milioane euro şi pentru plata sumei de 22,3 milioane euro reprezentând prima de replată anticipată şi dobânda acumulată, dar neplătită, către deţinătorii obligaţiunilor 2023, precum şi pentru rambursarea anticipată şi/sau rambursarea unei sume de aproximativ 88,9 milioane euro reprezentând principalul aferent contractului de facilitate de credit contractat de grup la data de 7 octombrie 2016 (astfel cum a fost modificat la data de 16 octombrie 2017 şi la data de 5 iunie 2019), încheiat, printre alţii, între RCS-RDS, în calitate de împrumutat, şi BRD-Groupe Société Générale, Citibank, N.A., London Branch, ING Bank N.V. şi UniCredit Bank, în calitate de aranjori principali.

De asemenea, veniturile brute rezultate ca urmare a desfăşurării ofertei vor fi utilizate şi pentru rambursarea anticipată a unei sume de aproximativ 73,4 milioane euro reprezentând principalul aferent contractului de facilitate de credit contractat de grup la data de 1 februarie 2018 (astfel cum a fost modificat la data de 9 martie 2018), încheiat între RCS-RDS şi Digi Ungaria, în calitate de împrumutaţi, societatea, în calitate de garant, Citibank N.A., London Branch şi ING Bank N.V., în calitate de aranjori principali mandataţi, ING Bank N.V., în calitate de agent al facilităţii de credit, precum şi alte instituţii financiare, în calitate de creditori.

Grupul Digi Communications NV (simbol bursier DIGI), compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice RCS-RDS (liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente), a raportat un profit net de 24 milioane euro în primele nouă luni din 2019, de la 20,9 milioane euro în perioada similară a anului trecut, mai mare cu aproape 15%. De asemenea, pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, creşterea veniturilor a fost de 15,6 % în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 756,4 milioane euro la 874,6 milioane euro.

Veniturile grupului (cu excepţia veniturilor între segmente şi alte venituri) pentru perioada de trei luni încheiată la 30 septembrie 2019 au fost de 299,4 milioane euro, faţă de 269,9 milioane euro pentru perioada de trei luni încheiată la 30 septembrie 2018, o creştere de 10,9%. Potrivit News.ro, România se menţine ca piaţă principală a grupului, generând 63% din veniturile acestuia, pe locul al doilea fiind Ungaria (18 %), urmată de Spania (17%) şi Italia (2%).

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS-RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia. Înfiinţată în urmă cu peste 26 de ani, compania avea, la 31 decembrie 2018, active în valoare de peste 1,633 miliarde euro, deţinând aproape în integralitate cea mai modernă (state of the art) şi mai extinsă reţea de fibră optică din regiune. În România, Grupul Digi are aproximativ 13.000 de angajaţi (16.000 pe toate pieţele unde desfăşoară operaţiuni).