Radio Simplu

De ce ospătarul îți ia meniul de pe masă după ce a înregistrat comanda? Strategiile chelnerilor pentru a te convinge să cheltuiești mai mult.

Când ieși să iei masa în oraș, ai putea observa o tendință a ospătarilor de a ridica meniul de pe masă imediat ce au preluat comanda. Acest gest aparent minor are, de fapt, o semnificație profundă pe care nu mulți o înțeleg pe deplin. Ce spune limbajul corporal al chelnerilor din restaurantele sofisticate? De ce se îndepărtează rapid meniurile de pe mese?

Este adevărat că unul dintre motivele pentru care ospătarii ridică meniul de pe masă este să îl ofere altor clienți, dar există și un alt motiv semnificativ pentru acest gest.

Mai precis, se pare că ospătarii fac acest lucru pentru a-și reține mai ușor comenzile pe care le-au înregistrat, ajutându-i astfel să își organizeze mai bine evidența comenzilor.

Conform surselor de la shtiu.ro, această practică este în special folosită în restaurantele de lux, la îndemnul proprietarilor, cu scopul de a primi comenzi mai valoroase.

De fapt, fără meniul pe masă, clienții nu vor mai cunoaște prețurile exacte ale preparatelor pe care le comandă, dacă nu pot consulta în permanență paginile meniului.

Bacșișul oferit de români la restaurante Conform datelor de la Bookingham și SRD Media, locuitorii din Dobrogea sunt cei mai generoși cetățeni ai României când vine vorba de a oferi bacșiș în restaurante, iar dintre aceștia 55% lasă un ciubuc de 10% din suma totală a notei de plată.

Desigur, criteriile după care românii lasă bacșiș variază de la persoană la persoană. 94% dintre clienți acordă importanță comportamentului ospătarilor, în timp ce 57% pun preț pe un serviciu rapid. Doar 52% dintre români consideră calitatea serviciilor ca fiind principalul criteriu pentru a lăsa ciubuc.

Cât lasă românii bacșiș, în realitate?

Dintre clienții care obișnuiesc să lase o mică atenție ospătarului sau ospătăriței care-i servește la local, 60% dintre cei cu un venit lunar de aproximativ 5000 RON lasă întotdeauna bacșiș.

Totodată, 75% din românii care au un salariu lunar de 1.500 lei lasă cel mult 20 lei ciubuc, în timp ce un bacșiș mai mare, de aproximativ 40-50 de lei, este acordat de 47% dintre românii cu venituri mai mari, de peste 5000 de lei.