Elena Ceaușescu ar fi avut o viață amoroasă destul de înfierbântată, în afara căsniciei sale cu Nicolae Ceaușescu. L-ar fi încornorat pe ‘nea Nicu de multe ori, dar una dintre aceste presupuse iubiri ar fi fost de departe cea mai scandaloasă. Nevasta bărbatului din cea mai controversată poveste de dragoste a Lenuței Petrescu ar fi fost și singura femeie care a regretat că soțul ei nu s-a căsătorit cu Tovarășa.
Cei care au cunoscut-o pe Elena Ceaușescu în anii tinereței ei au povestit că Tovarășa era „drăguță și de viață”. Lenuța Petrescu ar fi fost „o fată frumoasă şi la locul ei”, care se ducea la bal şi îşi vedea de treabă printre celelalte.
În memoria colectivă nu s-au păstrat aproape deloc amintiri despre copilăria şi tinereţea Elenei Ceaușescu. Nu se ştie motivul pentru care ea și fratele ei s-au mutat la București, deoarece nu sărăcia i-ar fi alungat de acasă. Printre ceilalţi săteni, tatăl lor părea chiar căpătuit: avea pământ de mijlocaş şi negustorea „gaz”, sare, zahăr, aţă, ace şi cuie, poate şi băutură. Își făcuse o prăvălioară în casa din mijlocul satului, peste drum de biserică.
În iarna în care a împlinit 17 ani, Lenuţa Petrescu era deja ucenică la „Lantex” în Capitală. Poate că îşi găsise de lucru prin fratele Gheorghe (Gogu), mai mare cu patru ani.
Acolo îl cunoscuse, poate, prin intermediul fratelui ei, şi pe protagonistul celei mai scandaloase povești de dragoste pe care a trăit-o.
Marin Ceauşescu, cel de-al doilea născut al soţilor Lixandra şi Andruţă, era ridicase cizmar ucenicind în atelierul cumnatului Ştefan Rusu, însurat cu sora cea mare, Niculina. Marin era la mijloc, la diferenţă de doi ani şi de Niculina şi de Niculaie (cum era scris la primărie prenumele viitorului secretar general).
Pe Marin din Scorniceşti pusese ochii întâi Lenuţa Petrescu, din Petreşti, Dâmbovița. Sau poate că el pusese ochii pe ea. Scrisori nu şi-ar fi trimis sau acestea nu s-ar fi păstrat.
Marin a plecat în armată și de acolo în război. Apoi, până la urmă, s-a însurat cu nepoata unchiului Ştefan.
Mihaela M. Ceauşescu, fiica lui Marin (care s-a sinucis la Viena după moartea soţilor Ceauşescu, n.r.), a povestit că mama ei și-ar fi „admonsestat” soțul că nu s-a căsătorit cu Elena Ceaușescu. Lenuța ar fi avut o „slăbiciune deosebită” pentru tatăl ei, cu care flirtase o perioadă.
„Aşa ziceau gurile rele din familie şi îi mai reproşa şi mama la necaz lui tata, dar aşa, mai mult în glumă, luându-l peste picior: «De ce oare, Marine, n-ai luat-o tu, că salvai, dracu’ , ţara de la urgie?!»”, a scris Mihaela M. Ceauşescu, în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
Prima iubire a Elenei Ceauşescu a fost tatăl naistului Gheorghe Zamfir, tânăr pe care l-a cunoscut în satul natal, la Petreşti. Însă, relaţia dintre cei doi a fost de scurtă durată, deoarece bărbatul a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat chelner. Elena a venit după el, dar fostul iubit nu a mai dorit-o.
Mai târziu, în anul 1939, în perioada în care viitorul dictator Nicolae Ceaușescu era la închisoare, Elena ar fi „profitat” şi ar fi avut o relaţie cu un soldat neamţ.
Cea mai lungă şi mai „intensă” poveste de iubire a Elenei Ceaușescu ar fi fost cea cu doctorul Abraham Schechter. Acesta a fost timp de 17 ani medicul personal al familiei Ceauşescu
„Odată, în Primăverii, mi-a spus colegul meu care era de serviciu la vilă, cei trei au intrat cu maşina în curtea reşedinţei cuplului Ceauşescu. Nicolae a coborât şi a început să urce scările pentru a intra în casă. În urma să venea Elena, urmată de doctorul Schechter, ultimul fiind colegul meu. În timp ce urcau pe scări, cel care mi-a povestit scenă a văzut cum doctorul a mângâiat-o uşor pe fund pe Tovarăşa“, a povestit fostul colonel Dumitru Burlan, fost angajat în serviciul de Gardă al Direcţiei a 5 a Securităţii, în cartea „După 14 ani – Sosia lui Nicolae Ceauşescu se destăinuie“.
Medicul a intrat şi în atenţia Securităţii, mai ales după ce Nicolae Ceauşescu a ajuns la vârful Partidului Comunist. Abraham Schechter a murit în condiţii suspecte în anul 1973. Varianta oficială este că s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgenţă Floreasca, dar există suspiciuni că medicul ar fi fost aruncat de persoane care au rămas necunoscute. Despre Schechter au afirmaţii că ar fi fost şi agent al serviciului de informaţii din Israel, Mosad. După sinucidere a fost „găsit” şi un bilet de adio, din care rezulta că medicul s-a aruncat de pe spital pentru că avea probleme cu soţia, care era foarte bolnavă.
Pe lista amanţilor Elenei Ceauşescu s-ar fi aflat şi Eftimie Iliescu, ilegalist comunist şi unchiul lui Ion Iliescu. Tovarășa s-ar fi iubit și cu un fizician, Ioan Ursu, care era coordinator al programului nuclear al României, membru PCR și ministru în guvernele comuniste.
O altă iubire interzisă ar fi trăit Elena Ceaușescu şi alături de generalul Victor Atanasie Stănculescu. Acesta era unul dintre oamenii de încredere ai lui Nicolae Ceauşescu şi preferatul Elenei. Stănculescu a negat, însă, orice legătură amoroasă cu soţia dictatorului. Aghiotanţii cuplului prezidenţial afirmă, însă, că Stănculescu îi prezenta personal Elenei planurile de cercetare ştiinţifică „îndelung, cam prea des şi totdeauna între patru ochi”.