Mark Goulston este un psihiatru specializat în negocieri. Cunoașterea psihologiei oamenilor predispuși la agresiune, sinucidere și alte manifestări emoționale distructive, i-a permis să creeze propriile metode de formare a negociatorilor. A fost în lista celor mai buni psihiatri din SUA în 2004, 2005 și 2009.
Vă oferim 14 citate din cărțile sale.
1. Încrederea în sine se măsoară în cât de profund și sincer ești interesat de ceilalți. Lipsa încrederii în sine se măsoară în eforturile pe care le depui pentru a-i impresiona pe ceilalți.
2. În interiorul fiecăruia, indiferent de statutul său, există un om care vrea să fie înțeles. Dacă îi satisfaci această nevoie, te vei transforma dintr-un străin într-un aliat sau chiar într-un prieten.
3. Pentru asta trebuie să te pui în locul lui, să accepți punctul lui de vedere. Dacă reușești acest lucru, vei putea schimba instantaneu dinamica relației voastre.
4. Cei mai de succes oameni – sunt cei care nu au iluzii despre ei înșiși.
5. Un moment cheie pentru a intra în contact cu oamenii – este abilitatea de a fi tu o persoană cu care poți intra în contact.
6. Întrebările subtile, puse la timp – pot schimba semnificativ relația.
7. Dacă eziți înainte de a spune ”nu” – probabil că ești o persoană nevrotică. Dacă îți este teamă să spui ”nu” – cel mai probabil ai de-a face cu o persoană toxică. Dacă nimeni nu-ți spune niciodată ”nu” – atunci ești o persoană toxică.
8. În marea majoritate a cazurilor, oamenii cu care trebuie să comunici vor să le atingi sufletul și tot ce trebuie să faci pentru asta – este să distrugi zidurile pe care le-au construit în jurul lor, pentru a se proteja de problemele și controlul din exterior.
9. Fericirea personală depinde în mare măsură de modul în care percepi și reacționezi la evenimente și la cei din jurul tău.
10. Adevărul este că, chiar dacă le dorim altor oameni binele, ei nu-l vor accepta forțat.
11. Există o modalitate rapidă de a recunoaște omul care suferă de o tulburare de personalitate.
13. Întreabă-ți interlocutorul ce l-a iritat, frustrat sau dezamăgit în trecut. Încearcă să înțelegi pe cine îl crede vinovat. Dacă omul suferă de o tulburare de personalitate, probabil va începe să-i învinovățească pe alții – și îți va fi clar că nu trebuie să continui relația cu el.
14. Secretul mișcării înainte – este primul pas