Radio Simplu

Daca ești oprit de politie, fa acest lucru și vei scapa de amenda. Vei primi cel mult avertisment și nu vei scoate niciun bani din buzunar!

Amenzile scrise greşit sunt anulate în instanţă. Este decizia Curţii Supreme, conform căreia procesele-verbale care nu descriu suficient fapta sau au elemente lipsă vor fi anulate de judecători. Poliţiştii se apără şi spun că greşeala este omenească.

Când primiți o amendă, citiți procesul-verbal de două ori! O greșeală făcută de poliţist vă poate scuti de la plata unor sume maride bani. O decizie a judecătorilor le vine în ajutor şoferilor.

Descrierea insuficientă a faptei atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, se spune în hotărârea instanţei supreme.

Florin Tîrnovan, avocat: „Salutam o astfel de decizie, deoarece era și normal în situațiile în care agentul constatator face anumite greșeli, să-i fie de ajutor cetățeanului”.

Specialiştii spun că şoferii trebuie să fie atenţi la acuzaţiile notate în procesul-verbal.

„Încadrarea faptei. Aici trebuie contravenienții să aibă în vedere și să verifice dacă fapta sancționată este încadrată în drept corect de către agentul constatator”, explică avocatul Tîrnovan.

Oamenii legii spun că greşeala este omenească.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: „Locul faptei, de exemplu, sau descrierea faptei care este succintă și nu foarte bine dezvoltată sau, de multe ori, inclusiv aspecte ce țin de poziționarea în spațiu a locului faptei. Omisiunuile din cauza oboselii, a volumului mare de muncă”, enumeră sindicalistul câteva aspecte unde pot greși polițiștii.

Anularea amenzilor îi nemulţumeşte pe poliţişti.

„Anularea unor procese-verbale pentru niște motive care nu influenţau sub nicio formă starea de fapt genera nemulțumire în rândul polițiștilor”, spune Cosmin Andreica.

Legea spune că dintr-un proces-verbal nu trebuie să lipsească data şi locul unde acesta este încheiat. În plus, agentul trebuie să precizeze şi actul normativ prin care se sancţionează contravenţia.