Radio Simplu

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 00:34, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 39km V de Focsani, 66km N de Buzau, 70km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 95km SV de Barlad.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, conform Agerpres.

Ce trebuie să faceți în cazul unui seism puternic. Recomandările autorităților sunt foarte utile
Posibilitatea producerii unui cutremur de mare magnitudine în țara noastră le dă fiori tuturor. Pentru a evita cât mai mult efectele negative ale unui asemenea seism, autoritățile din țara noastră au oferit câteva recomandări extrem de utile.

„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intre pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație. Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastră. Pe partea cealaltă, Ro-Alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.

Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”, a transmis Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.