Radio Simplu

Cum se trece un geam termopan în regim de iarnă, ca să nu-ţi intre frigul și să păstrezi căldura în casă. Reglare pas cu pas

Sezonul rece a cam venit peste noi. Iar temperaturile vor continua să scadă. De aceea, acum, cât încă nu e foarte frig, trebuie să-ţi iei unele măsuri de prevenţie, pentru a-ţi asigura confort sporit. Astăzi vorbim despre reglarea la geam termopan.

Sună ciudat, dar aşa cum trebuie să treci pe cauciucuri de iarnă, aşa trebui să te ocupi de geamuri şi să le treci la „regimul de iarnă”. Fiecare termopan, în funcţie de fabricant, are posibilitatea de reglare a geamurilor, inclusiv gradul de etanşare. Toate trebuie reglate manual, astfel încât să se deschidă uşor, dar să nu permită pătrunderea aerului din exterior.

Cum se trece un geam termopan în regim de iarnă
Metodă e una extrem de simplă. Aprinde o lumânare şi pune-o în dreptul ferestrei. Dacă flacăra se mişca în toate părţile, adică necontrolat, înseamnă că geamurile nu sunt aliniate corect.

Altă metodă presupune utilizarea unei hârtii. Pune o coală de hârtie intre tocul geamului şi deschidere, după care închide fereastră. Dacă tragi de hârtie şi se mişcă foarte uşor, adică nu întâmpini rezistenta, fereastra are nevoie neapărată de reglaj.Cu alte cuvinte, dacă a trecut ceva timp de când instalatorii le-au montat şi simţi curent în dreptul lor, înseamnă că au nevoie de reglare specială pentru geam termopan.

Uită-te cu atenţie la geam. Pe marginea lui sunt marcajele specifice pentru toate balamalele;

Răsuceşte fiecare balama, cu ajutorul cheii imbus, dinspre garnitură de cauciuc înspre camera. Atunci o să observi că geamul se depărtează puţin de rama, putând apărea chiar şi o mică crăpătură. Aceea e poziţia optimă a geamului pentru iarnă, dar şi pentru deschiderea facilă a lui.

Nu-i așa că e ușor să faci procedeul de reglare pentru geam termopan?

Ţine cont şi de următoarele lucruri:

strânge bulbul de pe marginea ferestrei cu ajutorul unei şurubelniţe. Acest procedeu se face pentru a regla presiunea. Verifică toate geamurile din casă, pentru a avea presiunea optimă;

primăvara reglează geamurile pentru sezonul cald. Astfel, dacă nu laşi non stop geamurile în regim de iarnă, garnitură de cauciuc nu se va degrada aşa de repede;

ai reglat presiunea acum şi ceva nu a funcţionat? Mai întâi unge-o cu nişte uleiuri speciale, luate din magazinele de bricolaj. Dacă nici după aceea nu vei fi mulţumit, schimba garnitură de cauciuc;

ferestrele pot fi calibrate pe orizontală şi pe verticală cu o cheie imbus. O să-ţi ia ceva timp, întrucât trebuie reglate absolut toate balamalele;calibrarea se face doar la ferestrele oscilobatante.

Sfat: pentru un plus de confort, îți recomandăm să faci aerisirea calorifelor.

Iată și un video care să te ajute pentru procedeul de reglare a unui geam termopan: