Radio Simplu

Cum se schimbă cotele pariurilor sportive

Probabil toată lumea a auzit de pariuri sportive, acea activitate în care anticipăm rezultatele unor meciuri și pariem o anumită sumă de bani pe respectivul rezultat. Iar dacă la finalul partidei rezultatul corespunde cu pronosticul celui care a mizat suma de bani, atunci pariorul va câștiga o sumă de bani direct proporțională cu cota pariată. În cazul în care rezultatul nu corespunde, pariorul iși va pierde banii pariați. Dar probabil nu toată lumea înțelege ce sunt cotele pentru pariurile sportive. Cotele reflectă șansele pe care o echipă sportivă le are pentru a câștiga meciuri. Există cote diferite pentru fiecare scor posibil, cum am menționat anterior, în funcție de șansele reale de câștig. Există, de asemenea, diferite tipuri de cote: decimale sau europene, fracționale sau britanice, americane, Hong Kong, indoneziene, malaieziene însă în țara noastră se folosesc cotele europene, cele decimale.

 

 

Cotele sunt stabilite de agențiile de pariuri sportive sau platorme online cum este 888sport iar metodele prin care acestea își stabilesc cotele sunt diferite și secrete. Agenții caselor de pariuri folosesc numeroși statisticieni, software-uri și algoritmi pentru a calcula și recalcula cotele. Ne vom raporta pe parcursul articolului la mai popular sport pentru care se fac cele mai multe pariuri în lume: fotbalul.

Să revenim la procesul de calcul al cotelor, în care se iau în considerare foarte mulți factori precum: istoricul echipei, parcursul în sezonul respectiv, poziția în clasamentul național sau internațional, istoricul jocurilor cu echipa cu care urmează sa joace, locația unde are loc meciul. Platformas online ne pune la dispoziție cel mai performant Betting Calculator, pentru putea ști exact pe cine și cum să ne pariem banii. De exemplu, dacă o echipă va juca un meci pe terenul propriu, este destul de sus în clasament, a obținut numeroase victorii în ultima perioadă și are și jucători valoroși, marea majoritate vom fi atrași să pariem că această echipă va obține victoria. În aceste condiții, cota acestui rezultat va scădea pentru ca agențiile și platformele online să balanseze potențialele câștiguri.

Există factori la care poate nu ne-am fi gândit că pot influența cotele la pariuri. Să ne imaginăm că un jucător valoros se accidentează la antrenamente și postează pe propria rețea socială că nu va participa la următoarele meciuri sau că antrenorul unei anumite echipe comunică faptul că echipa nu este în cea mai bună formă fizică și mentală din cauză că antrenamentele nu au fost făcute ok în ultimul timp; aceste situații aduc automat șanse de câștig mai mici, iar cotele ar trebui să crească.

Acestea au fost influențele meciului până la start. Haide să vedem cum se pot schimba cotele pariurilor sportive live după ce începe jocul. Anunțul că un jucător s-a accidentat la început de meci sau în timpul meciului, părăsirea terenului de către un jucător și înlocuirea lui, condițiile meteo, tehnici greșite care denotă oboseala unui jucător, toate acestea pot constitui motive pentru care parcursul jocului se poate modifica iar cotele la fel. Să oferim un exemplu concret: o modificare de ultim moment la formația de joc, chiar dacă se va dovedi de succes, va reduce încrederea celor care sunt dispuși să parieze că acea echipă va câștiga. În consecință, cota pentru echipa respectivă va crește. Pentru a profita de un astfel de avantaj ar trebui să fim cu ochii pe știrile sportive, pe rețelele sociale și să plănuim strategic momentul în care plasăm pariul. Nu degeaba știm că se spune despre pariorii profesioniști că nu se grăbesc înainte să dea un pronostic.

Remarcăm deci că în funcție de platformă dar și de sportul pe care se pariază, cotele sunt afișate și se modifică în momente diferite. Rolul agențiilor și a platformelor online este de a crea cote atragatoare pentru ambele părți, dacă se încasează o sumă mai mare pentru o echipă, platormele vor reduce cote pariuri pentru acea echipă și va crește cota pentru echipa adversă. De exemplu, conform platformei, cotele pentru confruntarea dintre Borussia Dortmund și Manchester City din cadrul Ligii Campionilor ar fi 5,00 pentru victoria echipei germane și doar 1,67 pentru echipa engleză. Așadar, este clar că se așteaptă o victorie a echipei Manchester City. Cota pentru această echipă este influențată de următorele ponturi: Manchester City este lider de clasament în campionatului englez de fotbal, la un pas de a câștiga ediția actuală de Premier League, s-a impus în meciul anterior care a fost în deplasare. De cealaltă parte, echipa Borussia Dortmund este pe locul 5 in Bundesliga, a fost înfrântă la partida precedentă și mulți jucători valoroși sunt accidentați.

Că tot am pomenit de Bundesliga, să comparăm cotele pe care le afișează și pentru meciul dezechilibrat dintre RB Leipzig și TSG Hoffenheim. B Leipzig a câștigat jumate din ultimele 20 de meciuri pe terenul propriu iar ultima dată Hoffenheim a câștigat în deplasare a fost acum 6 meciuri. Astfel, avem o cotă de 1,38 pentru Leipzig și 7,50 pentru Hoffenheim. Rămâne să vedem cine va câștiga.

În închiere, sperăm că v-am oferit o imagine de ansamblu a motivelor și a modului în care cotele pariurilor sportive oscilează, imagine care să ajute în plasarea de pronosticuri cât mai profitabile.