Radio Simplu

Cum se prepară vișinata de casă

Vișinata de casă este una dintre cele mai populare băuturi care se consumă în România. Se face foarte ușor iar rezultatul final este un adevărat deliciu.

Poate fi consumată atât de bărbați, cât și de femei. Și așa cum ne aflăm în sezonul vișine îți propunem pentru astăzi o rețetă de vișinată cu care vei avea success la orice petrecere pe care o dai acasă.

Așa cum am mai spus vișinata se face foarte ușor, doar că pentru că e nevoie să o pregătești în mai multe etape, o vei putea consuma abia peste aproximativ 10 săptămâni.

Ca să obții o porție de 5 litri de vișinată va fi nevoie să folosești 6 kilograme de vișine, 2 kilograme și jumătate de zahăr, un litru și 200 de mililitri de alcool dublu rafinat, sau aceeași cantitate de vodka de foarte bună calitate.

Alege doar vișine coapte și sănătoase, după acea curățățe de codițe și de frunze, spală-le și după acea lasă-le să se usuce. Aranjează-le într-un borcan de sticlă sau într-o damigeană în straturi alternative împreună cu zahărul.

Ține cont că ultimul strat, cel de deasupra, trebuie să fie neapărat cel din zahăr. Acoperă gura vasului cu o bucată de tifon, în așa fel încât vișinile să poată să respire. Lasă vișinie la macerat pentru 10 zile, până când se va topi tot zahărul și vișinile vor începe să lase suc.

Nu te grăbi încă să adaugi alcoolul pentru că altfel vișinata nu va mai fi bună pentru consum. Abia după ce vișinile sunt foarte bine macerate poți să pui alcoolul și va mai trebui să agiți sticla foarte energic.

După aceea închide ermetic vasul din sticlă. Vișinile mai au nevoie să stea la macerat pentru 8 săptămâni, dar dacă poți, e bine să le lași și mai mult timp. Când vișinata va fi gata, filtreaz-o și distribuie lichidul în mai multe recipiente sterilizate, care să fie neapărat din sticlă.

După ce ai terminat, închide-le pe toate ermetic. Vișinata în general este o băutură foarte dulce tât din cauza fructelor, dar și mai ales din cauza cantității de zahăr. Și din acest motiv medicii ne sugerează să consumăm din această băutură foarte popular cu moderație, altfel riscăm să ne îmbătăm mult prea repede.

Tot pentru pentru petrecerile de vară poți să mai pregătești o băutură delicioasă, de data aceasta făcută din piersici.

Ca să o pregătești vei avea nevoie de 5 piersici mai mari, de 2 linguri cu zahăr, de 200 de mililitri de suc proaspăt stors din lămâi, de 400 de mililitri de vodka, de 1 sticlă de proseccode 2 feliuțe de ghimbir, de 1 portocală, de o lămâie, câteva semințe de cardamon.

În primul rând curăță piersicii de sâmburi. După aceea pune-I într-un blender alturi de ghimbir și de siropul de zahăr. Amestecă în compoziție până când aceasta va deveni ca un fel de omogenă. Folosește instrumente speciale ca să storci lămâia.