Radio Simplu

Cum să fii sănătos și fericit – sfaturile pline de duh ale unui înțelept de 104 ani

Înțelepciunea bătrânilor este importantă, mai ales pentru cei care vor să trăiască o viață lungă. Fiecare gând este o experiență personală, iar fiecare părere a fost testată de-a lungul timpului.

Iată care sunt ele:

1. Învață-te să te bucuri de cer, flori, păsări, animale și iarbă. Privește natura atent și află cunoștințe pe care nu le vei găsi în cărți.

2. Găsește-ți timp să stai cu picioarele goale pe pământ. Oferă pământului corpul tău, până când nu te-a chemat la el.

3. Stai cât mai mult în apă. Aceasta ameliorează oboseala și limpezește mintea.

4. Bea apă, fără ca să-ți fie sete. Apa este primul medicament. Oriunde m-a dus soarta mereu am căutat un izvor. Nu consuma apa îmbuteliată în sticle. Îți distruge ficatul și-ți usucă vasele sangvine.

5. În fiecare zi pe masa ta ar trebui să fie legume. Legumele care sunt încălzite de soare. În primul rând – sfecla, nu există legumă mai bună. Apoi – fasolele, sucul de fructe, fructele de padure, morcovii, roșiile, ardeiul, spanacul, salata verde, merele, strugurii și prunele.

6. Alimentația proastă – cârnații, cartofii prăjiți, dulciurile, murăturile. Masa mea – cereale, fasole, salata verde. Prădătorul a mâncat carne și abia de poate să se miște, e leneș. Calul a mâncat ovăz și toată ziua a cărat căruța.

7. Soarele răsare și apune – pentru tine. Lucrul sporește după răsăritul soarelui, Iar creierul se odihnește mai bine noaptea. Astfel procedează călugării și războinicii. Și au puterea de a sluji.

8. E sănătos ca pe la mijlocul zilei să dormi jumătate de oră. Nu e sănătos să dormi după ce ai luat masa, deoarece sângele devine gros și se acumulează grăsimi pe vasele sangvine.

9. Nu uita să consumi nuci. Sunt bune pentru creier. E sănătos ca în fiecare zi să consumi o linguriță de unt de arahide.

10. Cu oamenii fii bun și grijuliu. Fiecare dintre ei poate să te învețe ceva. Nu fă din oameni dușmani sau prieteni. Doar așa nu vei avea necazuri.

11. Ceea ce trebuie să ai, vei avea. Doar ai răbdare. Fii cu sufletul ușor.

12. Nu bea apă înainte sau după masă.

13. Dacă dorești să nu se îmbolnăvească copilul, lasă-l în „mâinile naturii”. Învață-l de mic să meargă desculț. Copilul ars de soare, înțepat de o albină, pișcat de un țânțar, scăldat în apă rece – este călit și imun la boli. Crește un om puternic.

14. Dacă ai obosit, lasă-ți corpul să se relaxeze. Nu consuma într-o zi mai multe feluri de mâncare. Și continuă astfel cel puțin o săptămână.

15. Vrei să fii mereu tânăr și frumos? O dată în săptămână pregătește-te pentru o zi în care să consumi doar mere și nuci. Dimineața prăgătește-ți 8 mere și 8 nuci și mâncă-le pe parcursul zilei. Astfel ca în timpul zile să te simți sătul.

16. Găsește timp pentru meditație și tăcere.

17. Ce este bun și ce este rău, îți va spune inima, nu oamenii.

18. Nu-ți fă griji în privința la ceea ce gândește și ce vorbește lumea despre tine. Fii propriul tău judecător.

19. Nu fi supărat pe oameni. Nu-i judeca. Iertând, atragi spre tine iubirea.

20. Dacă inima ta este plină de iubire, nu este loc de frică.

21. Nu e sărac cel care are puțin. E sărac cel care mereu nu este mulțumit.

22. Niciodată nu lovi copiii și nu striga la ei. În caz contrar vor crește niște sclavi.

23. Nu te certa. Fiecare are propriul său adevăr.

24. Nu te considera cel mai deștept, mai bine să te creadă astfel alții.

25. Nu te strădui să fii exemplu pentru alții. Caută pe cineva care să-ți fie exemplu.