Radio Simplu

Cum să completați lipsa de serotonină: hormonul bucuriei și al fericirii

Bucuria poate fi diferită. Există bucuria de calmitate și lumină, oferindu-ne o fericire clară, dar există și bucurie fără restricții.

Deci, putem spune că bucuria diferă, iar diferența o fac doi hormone. Bucuria și euforia fără limite se datorează dopaminei hormonale. Bucuria luminoasă și calmă este datorată serotoninei.

UNDE SE GĂSEȘTE SEROTONINA?

Serotonina se găsește în multe organe interne (intestine, mușchii, sistemul cardiovascular, etc.), dar o mare parte din ea se găsește în creier, în acest caz, are un impact asupra activității celulelor și transmite informații de la o parte a creierului la alta.

Serotonina reglează celulele care sunt responsabile pentru starea de spirit, de memorie, comportament social, dorința intimă, performanță, concentrare, etc.

În cazul în care apare un nivel scăzut al serotoninei, la nivelul creierului, simptomele sunt: o stare de spirit proastă, anxietate, oboseală, distragerea atenției, depresie, inclusiv în formele cele mai grave.

Astfel, putem spune că serotonina este un antidepresiv care îndepărtează depresia și face viața mai frumoasă.

CUM ÎMI POT ÎMBUNĂTĂȚI NIVELUL DE SEROTONINĂ?

Cea mai simplă și mai accesibilă metodă este să stai la soare sau să petreci mult timp la lumină.

Cel de-al doilea mijloc, este să începei să fii mai pozitiv. Al treilea remediu este alimentația. Consumă mai des brânză tare, carne slabă, ouă sau linte.

Pe lângă nutriția adecvată, există și alte surse de serotonină. Activitatea fizică ajută la creșterea serotoninei. Petreceți cel puțin 20 de minute pe zi făcând exerciții fizice sau mergi la înot.

Activitatea fizică trebuie completată cu un somn bun! Mai multă comunicare cu prietenii și oamenii dragi, va face ca tabloul să fie complet, cu siguranță!

A fi bucuros tot timpul poate părea o teorie, dar pentru că este o stare mentală, am putea spune că este posibil să atingem acest nivel. Este drept că nu avem în fiecare zi motive de bucurie,dar avem,cu siguranţă, motive de recunoştinţă.

În primul rând, ar trebui să fim recunoscători că avem şansa de a trăi ziua care tocmai a venit, o zi în care avem posibilitatea să trăim clipe minunate alături de cei apropiaţi sau chiar singuri. Totul depinde de noi ce alegem să facem astăzi.

În momentele cruciale, viaţa este preţuită cu adevărat

Trăind această zi, avem posibilitatea să evoluăm pe calea profesională,personală, spirituală etc ceea ce,pe termen lung,înseamnă doar beneficii pentru noi.

Probabil că fiecare dintre noi am avut posibilitatea de a vizita un spital. Poate că am văzut şi secţiile de oncologie. Aici se duce lupta pentru viaţă mai mult ca oricând. Aici clipele sunt preţioase,fiecare dintre ele. Pacienţii luptă să trăiască fără a se mai gândi dacă au o maşină scumpă sau o vilă impunătoare. Totul este redus la clipa de acum şi la speranţa clipei următoare.

După opinia mea, în acest loc este preţuită cu adevărat viaţa. Din păcate, până nu trecem printr-un anumit moment crucial, mulţi dintre noi nu realizăm cât de mare este darul vieţii şi cât de mare este iubirea Creatorului pentru oameni…

De la recunoştinţă la bucurie nu este decât un pas

Dacă începem să înţelegem faptul că absolut fiecare clipă de viaţă este un dar, vom înţelege şi ceea ce cuprinde viaţa însăşi : sentimente de iubire şi de apreciere, succes profesional, satisfacţii în viaţa personală şi către şi mai câte… Numai enumerând câteva motive pentru care trebuie să fim recunoscător în fiecare zi lui Dumnezeu,realizăm cât de bogaţi suntem.

Fără a încerca să minimalizez alte aspecte din viaţă, ar trebui menţionat aici faptul că în noi se găseşte divinitatea în manifestare,scânteia divină care ne ţine în viaţă. Acesta este marele dar şi acesta trebuie preţuit ca pe o adevărată comoară. Mai devreme sau mai târziu, toţi ajungem în faza în care ne dăm seama cât de bogaţi suntem ! Un mic exerciţiu de apreciere ne dă o stare deosebit de frumoasă, de benefică şi de optimistă,în acelaşi timp.

Apoi, aprofundând toate celelate daruri (sănătate, familie, serviciu, o rochie frumoasă etc) vor întregi starea de bine care se traduce în bucurie. Prin simpla conştientizare a ceea ce avem (nu ceea ce ne lipseşte) ne putem schimba starea de spirit şi viaţa,în esenţă.

În concluzie,dacă doar încercăm să ne aducem aminte că suntem sănătoşi, că încă trăim, că ne putem deplasa, că avem o slujbă bine plătită etc, starea noastră de spirit se schimbă instantaneu. Pentru a sublinia încă o dată faptul că suntem foarte bogaţi şi că avem posibilitatea să ne bucurăm în fiecare zi de ceea ce avem deja, ar trebui să ne gândim la semenii noştri lipsiţi de vedere.

Aceşti oameni nu au şansa de a vedea frumuseţile care ne înconjoară, sunt dependenţi de alte persoane pentru micile lucruri personale (spălat,mers la toaletă etc) , nu au posibilitatea să vadă Soarele care încălzeşte planeta… Noi,ceilalţi, avem aceste bucurii şi pentru acest lucru trebuie să fim în permanenţă recunoscători. Clipă de clipă ar trebui să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru asta !