Radio Simplu

Cum recunoastem usturoiul romanesc

Usturoiul romanesc duce o lupta inegala cu cel importat din China.

Nu de multe ori in piete cel din urma este vandut in piete sau supermarketuri ca fiind autohton astfel cumparatorii fiind pacaliti.

Cazan Marius Lucian din Buzau, un tanar cultivator de usturoi din soi romanesc, ne-a facut cateva recomandari cu privire la diferentele dintre aiul nostru si cel asiatic.

Cazan Marius Lucian cultiva in comuna Stiubei, judetul Buzau aproape un hectar cu usturoi romanesc.

Acesta ne-a impartasit cateva trucuri pentru a putea deosebi usturoiul romanesc de cel importat. Secretul sta in codita, dar si in mirosul specific al usturoiului autohton.

„In primul rand, va uitati la coada. Coada usturoiului ar trebui sa fie moale, unde se uneste cu capatana usturoiului, trebuie sa fie moale, maleabila.

Daca este tare, osoasa, nu este bun. Si prin miros se poate deosebi.

Usturoiul romanesc are un miros specific placut, pe cand cel de import miroase mai mult a parfum decat a usturoi”, a dezvaluit legumicultorul pentru Agrointeligenta -www.agrointel.ro.

O alta metoda mai putin stiuta de cumparatori este recunoasterea dupa forma legumei.

Dar, spune legumicultorul buzoian, nu toti cumparatorii se pot folosi de aceasta metoda.

”Se mai recunoaste si prin forma, dar asta nu stiu daca poate oricine sa deosebeasca. Pentru mine e usor, dar cei care nu sunt obisnuiti nu isi pot da seama.

Dar cea mai buna metoda e asta. Sa fie maleabil la coada si sa nu aiba cozile foarte groase.

In general, usturoiul care vine de afara vine cu cozile taiate.

Deci cea mai buna solutie ca sa vezi daca usturoiul este sau nu romanesc este aceasta, ar trebui sa aiba si coada ca sa iti dai seama.

Dar si daca nu o are, codita care ramane nu trebuie sa fie foarte tare, osoasa.

Daca este tare, osoasa, se simte, nu este maleabila, nu este romanesc.

Deci usturoiul romanesc are codita foarte moale”, a explicat agricultorul.

Usturoiul romanesc, sufocat de importurile masive, poate fi inca o cultura profitabila. O dovedeste un tanar din Buzau care, in urma cu patru ani, a decis sa nu mai lucreze in strainatate, ci sa isi puna pe picioare propria afacere agricola in Romania.

„Am inceput acum patru ani sa cultiv usturoi, mai ales ca aceasta cultura este specifica zonei noastre, aici in localitatea Stiubeiu. Mi-am deschis si un magazin alimentar si am zis sa facem ceva in domeniul agricol.

Aveam si niste pamant si nu am vrut sa-l las in arenda, ci sa il lucrez. Suprafata cultivata cu usturoi e pana intr-un hectar in prezent”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Lucian Cazan, producator de ustoroi romanesc.

Soiul de usturoi pe care tanarul buzoian il foloseste este „Alb romanesc”, acesta fiind putin pretentios, insa cu o aroma deosebita.

„Important este sa nu plantezi usturoiul de mai multe ori pe acelasi loc, pentru ca in acest mod iti pot aparea multi daunatori care sunt greu de tratat. Eu recomand sa se realizeze o rotatie a culturilor la minim 3 ani.

Pot fi si 2, dar este mai riscant. In acest fel nu ar trebui sa apara daunatori, in afara de niste viermi rosii care sunt specifici ustoroiului, plus mana”, ne-a explicat cultivatorul.

Fermierul spune de asemenea ca la o cultura de usturoi sunt necesare cateva interventii minime cu stropiri, pentru a te asigura ca daunatorii nu se extind in plantatie.

„Nu tratam decat unde e strict necesar. Daca e nevoie de un tratament cu erbicid se aplica pentru ca altfel e foarte greu de combatut buruiana.

Daca se extinde un daunator, risti sa pierzi toata cultura. Oricum, noi intervenim si manual pentru eliminarea buruienilor”, ne-a mai spus Marius Lucian Cazan.

In ceea ce priveste productia, tanarul buzoian sustine ca in ultimii doi ani a obtinut productii de usturoi foarte bune, chiar si in conditiile in care nu are sistem de irigatie.

„Acum 2-3 ani am avut niste experiente mai putin placute, in principal din cauza lipsei precipitatiilor. Insa, anul trecut si anul acesta pot spune ca au fost niste ani cu recolte bune. Am ajuns la circa 5-6 tone la hectar”, ne-a spus fermierul.

Valorificarea usturoiului este realizata mai mult pe internet, producatorul buzoian trimitand prin curier aproape in toata tara, mai ales in zonele in care usturoiul romanesc nu se gaseste mai deloc.

„La capitolul vanzare, pagina mea de Facebook – Usturoi de Buzau m-a ajutat foarte mult. Sunt contactat atat de comercianti, precum si de persoane fizice. Livram si prin curier.

Sunt unele zone in tara unde nu se gaseste aproape deloc usturoi romanesc, doar cel spaniol, chinezesc. Omul vrea sa cumpere dar nu are.

Eu il vand cu 12 lei/kg. In acesti 4 ani pot spune ca nu am ramas cu marfa nevanduta”, spune Marius Lucian Cazan.

Intrebat ce sfaturi ar putea oferi unui fermier care ar dori sa infiinteze o cultura de usturoi, producatorul din Buzau spune ca important este sa se inceapa cu o suprafata mica de pamant.