Inima îți bate cu putere – Poate că anumite cântece de dragoste te vor face să crezi că bătăile inimii tale aritmice se pliază melodios. Acum, nu vreau să te sperii însă ai mare grijă la ritmul inimii.
O frecvență rapidă a inimii, cunoscută clinic sub denumirea de tahicardie, apare atunci când inima bate mai repede decât 100 bătăi pe minut, la adulți. Poate fi înfricoșător, căci vei simți în piept ceva care se învârte în interior și nu te lasă să respiri.
Fiecare persoană are propria rată a pulsului, și de obicei variază de la 60 la 100 de bătăi pe minut, dar se poate schimba, în timp, în funcție de vârstă sau nivelul de activitate.
Dacă pulsul tău este în afara acestui interval?
Pentru bătăile care se încadrează în partea inferioară a acestui interval, nu există întotdeauna un motiv de îngrijorare. Nu este anormal pentru sportivi și pentru alții care lucrează foarte mult să aibă o rată a bătăilor inimii care se încadrează în jurul valorii de 60 sau uneori chiar mai jos. În aceste cazuri, inima nu trebuie să lucreze din greu să pompeze sânge, deoarece persoana este fizic potrivită pentru acest ritm.
Medicamentele precum beta-blocantele, pot determina scăderea frecvenței cardiace, dar este important să îți monitorizezi pulsul, dacă le administrați. Medicul tău va dori să știe despre fluctuațiile bătăilor inimii, dacă există o legătură cu medicamentele pe care le iei.
Pe de altă parte, o frecvență cardiacă ridicată ar putea indica o problemă de sănătate și dacă inima ta bate prea repede, aceasta ar putea semnala o problemă majoră cu fluxul de sânge în organism. Acest lucru ar putea fi rezultatul stresului emoțional, al anxietății, al cofeinei, al febrei, al medicamentelor, al anemiei, al fricii extreme sau al unei activități fizice riguroase.
Bătăile inimii rapide pot sau nu să fie însoțită de aceste simptome, dar orice ar fi, contactați imediat medicul:
– oboseală;
– ameţeală;
– dificultăți de respirație;
– senzație de strângere sau presiune în torace;
– puls crescut;
– anumită boală cronică.
Poți încetini bătăile inimii cu ajutorul exercițiilor de respirație profundă, meditație sau cu un pahar de apă rece. Episoadele regulate de tahicardie ar putea fi legate de obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool sau cofeină. Ia în considerare întreruperea acestor administrări.
Odată ce ai verificat ritmul cardiac, veți știi care este ritmul normal pentru tine și, de asemenea, poți decide cum să stabilești o frecvență cardiacă țintă, pentru a obține o formă mai bună a sistemului cardiovascular.
Pentru a realiza acest lucru, este recomandat să faci 20-30 minute de exerciții fizice, zilnic.