Este îndrăgit de multă lume, fiind unul din condimentele de bază ale bucătăriei naționale italiene și franțuzești, precum și a celei românești.
Totodată, este și una din plantele medicinale ale cărei efecte benefice pentru sănătate și starea de bine au trecut, cu brio, proba timpului, și medicina modernă confirmă toate acestea prin diverse studii și cercetări medicale.
Dacă încă nu ești un fan al acestui condiment, cu siguranță vei fi uimit de ceea ce poate face acesta pentru sănătatea ta. După citirea acestei liste cu top beneficii usturoi, vei dori să știi cât mai multe modalități simple si rapide pentru a-l include în dieta ta.
Ceapa, usturoiul, ridichile și prazul conțin un antibiotic natural numit alicina, capabil să distrugă germenii patogeni fără a afecta flora microbiana din sistemul nostru digestiv care este necesară unei bune funcționări a organismului!
Ce conține usturoiul? Peste 200 de substanțe active, cum ar fi: potasiu, fosfor, o cantitate impresionantă de vitamina B și C, precum și calciu și proteine. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuși care au în structura lor sulf.
Cu foarte puține calorii, usturoiul este incredibil de hrănitor. Astfel, 1 uncie (28 de grame) de usturoi conține:
Mangan: 23% din DZR – doza zilnică recomandată
Vitamina B6: 17% din DZR
Vitamina C: 15% din DZR
Seleniu: 6% din DZR
Fibră: 0,6 grame
Cantități de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1.
Toate acestea cu doar 42 de calorii, cu 1,8 grame de proteine și 9 grame de carbohidrați.
Numeroase documente, din cele mai vechi timpuri, amintesc de proprietățile benefice ale consumului de usturoi, atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru utilizări în diverse remedii naturale și tratamente cu usturoi.
Usturoiul era cunoscut, din antichitate, drept un remediu pentru răceli, infecții, boli cardio-vasculare și hipercolesterolemie.
Constructorii de piramide din Egiptul antic consumau usturoi, ceapă și ridichi pentru evitarea bolilor contagioase.
De asemenea, legiunile române foloseau cantități însemnate de usturoi în alimentație, fiind recomandat pentru eficientă constatată în peste 60 de boli.
Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune și obezitate.
În Europa este considerat un supliment nutritiv extrem de valoros, iar în țările fostei Uniuni Sovietice este denumit „penicilina rusească”.
Top 12 beneficii usturoi (unele te pot surprinde)
Internetul abundă de articole, unele din ele bine documentate, precum și de relatări despre miraculoasele efecte pe care le produce consumul sistematic de usturoi. Să vedem, împreună, care sunt aceste top beneficii usturoi pentru sănătate și vindecare, atestate atât de medicina tradițională, cât și de știința modernă, din zilele noastre.
Antibacterian și antifungic
O serie de studii au demonstrat că usturoiul are puternice efecte antibacteriene și antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal.
Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală) – agenții săi activi sulfuroși fiind capabili să dezintegreze pereții celulari și proteinele acestei ciuperci.
Antibiotic natural și antiparazitar
Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.
Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că alicina sulfurica, pe care acesta o conține, este eficientă, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul.
Usturoiul este benefic în pneumopatii, iar datorită efectului de antibiotic, este indicat în cazurile de viroze, bronșite și traheite. În plus, s-a remarcat faptul că poate atenua gripa, inflamațiile faringiene și congestiile bronhiilor.
Accelerează epitelizarea și vindecarea rănilor
Usturoiul este cunoscut pentru faptul că ajută la vindecarea infecțiilor urechii pe care le au, uneori, copiii. Acționează ca un antibiotic natural, fără avea însă efecte secundare și fără a distruge bacteriile sănătoase. Sucul crud obținut din câțiva căței de usturoi poate fi introdus direct în ureche. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infecția va fi înlăturată.
Usturoiul are efecte benefice și asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifică pielea și o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că usturoiul poate ține sub control mătreața și poate ajuta în caz de căderea părului.
Protecție împotriva radicalilor liberi
Efectele sale antioxidante nu au fost pe deplin documentate de studiile și cercetările științifice, chiar dacă experimentele în vitro au demonstrat că usturoiul poate proteja eficient celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alți radicali liberi de peroxid.
Reducerea nivelului de colesterol „rău”
Usturoiul este cunoscut în special datorită efectului său de reducere a nivelului de colesterol. Acesta lucru a fost confirmat de o serie de studii, precum și de numeroase persoane care au urmat tratamente naturiste cu suplimente nutritive care conțin usturoi.
Dacă este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit și „colesterolul rau”), în timp ce nivelul de colesterol HDL crește pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi. Cercetătorii au tras concluzia că acest efect poate fi atribuit alicinei din usturoi.
De asemenea, s-a demonstrat că usturoiul este eficient în reducerea excesului de glucoză din sânge (zahărul sanguin rivalizează cu colesterolul în calitate de factor cauzator al arterosclerozei și infarctului).
Reducerea tensiunii arteriale
Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. Comparând rezultatele a mai multor studii dublu-orb, cercetătorii au descoperit că dacă usturoiul este consumat în doze de 600-900 mg, pe termen lung, cel puțin de patru ori pe săptămâna, aceasta poate reduce semnificativ tensiunea arterială. Se pare că usturoiul reduce tensiunea arterială prin două mecanisme posibile:
– prin neutralizarea substanțelor toxice din intestine, și
– acționând asemenea unui vasodilatator.
F.G. Piotrousky de la Universitatea din Viena a remarcat faptul că un procent de 40% din pacienții săi hipertensivi au înregistrat scăderea tensiunii arteriale după ce li s-a dat să mănânce usturoi.
Tahicardie și spasme coronare
Efectele benefice ale usturoiului asupra aparatului cardiovascular constă în combaterea tarhicardiei și a spasmelor arterelor coronare, răspunzătoare de producerea crizelor de angină și a infarctului de miocard, îmbunătățind astfel performanță cardiacă.
Arterioscleroza
Pe lângă faptul că reduc tensiunea arterială și nivelul de colesterol, agenții activi din usturoi pot ajuta și la normalizarea nivelurilor altor grăsimi sanguine, cum ar fi trigliceridele. De asemenea, usturoiul preîntâmpină formarea cheagurilor și a trombozei arteriale. Prin urmare, usturoiul ne protejează inima și vasele de sânge.
Cercetările actuale au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentație constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie și tratament a arteriosclerozei.
Dureri de cap și de claudicație intermitentă
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din această cauză, poate ameliora durerile de cap și de claudicația intermitentă.
Claudicația intermitentă reprezintă durerea (de tipul crampelor) resimțită la nivelul membrelor (mai frecvent la nivelul picioarelor). Este provocată de efortul fizic și durerea se diminuează după 1-2 minute de repaus.
Afecțiuni ale sistemului digestiv
Având același efect și asupra vaselor sanguine ale intestinului, usturoiul poate fi de un real ajutor pentru persoanele cu dereglări funcționale ale aparatului digestiv, cum ar fi: bilă leneșă, colite de fermentație, balonări, flatulență, constipație.
Detoxifiant, sudorific, expectorant
Usturoiul ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativă bună în curele de detoxifiere. Absența paraziților, ciupercilor și microbilor din organism asigură o stare generală bună, o calitate superioară a vieții și longevitate. Este un excelent sudorific, expectorant, tonic și antispatic.
Anticancerigen
În revista „Journal of the National Cancer Institute” au apărut studii care demonstrează efectul anticancerigen al usturoiului. Oamenii care consumă usturoi și ceapă prezintă un risc foarte scăzut de apariție a cancerului gastric, de piele sau de colon.
Studiile au arătat că anumite substanțe din compoziția usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile în distrugerea celulelor canceroase și ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut și pentru reducerea dezvoltării tumorilor papilare.
În principal, usturoiul se consumă crud, ca atare, adăugat în mâncare, sau poate fi preparat sub formă de mujdei. Datorită uleiului pe care îl conține, acesta protejează mucoasele gastrice de acțiunea iritativă (pentru unele persoane) și elimină, până a două zi, mirosul neplăcut.
O altă metodă de consum al usturoiului, fără a avea neajunsul mirosului neplăcut, este următoarea: se curăță un cățel de usturoi, se taie foarte mărunt și se înghite cu o cantitate suficientă de apă. Există și varianta sub forma unor capsule gelatinoase cu extract din usturoi prin care poți evita arsurile stomacale, precum și problema mirosului neplăcut.
Cu atâtea beneficii excepționale pe care le aduce consumul de usturoi pentru starea de sănătate, cât și pentru vindecare, sub formă de tratamente naturiste cu usturoi, cu siguranță că te-au convins să-l introduci în dieta zilnică.