Ouale fierte reprezinta micul dejun ideal. Sunt usor de facut si pline de nutrienti si proteine.
Insa, uneori sunt si extrem de greu de curatat. Din aceasta cauza, multi prefera sa se orienteze spre alte mic dejunuri mai nesanatoase.
Ei bine, aflati ca exista o metoda prin care puteti curata un ou fiert in mai putin de 5 secunde.
Va trebuie un pahar scurt si cu pereti mai grosi in care puneti oul. Apoi adaugati destul de multa apa, cat sa acopere jumatate din ou.
Acoperiti gura paharului cu 4 degete, in timp ce degetul mare il tineti pe fundul paharului. Agitati bine paharul deasupra chiuvetei timp de 3 secunde.
Veti vedea ca la sfarsit, oul va fi complet decojit.
Oul contine toate substantele necesare organismului ?
Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C.
Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ?
Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care exista in ou drept un etalon. Principala caracteristica a albuminelor din ou este capacitatea de a fi asimilate foarte usor, spre deosebire de alte albumine. In ou albuminele reprezinta 93,7%, iar prin comparatie pestele contine 76% albumine, carnea de vita 73,3%, iar fasolea 58%.
Ouale sunt daunatoare pentru ficat ?
Fals. De ce? Pentru ca oul contine aminoacizi (ex. metionina) folositori pentru ficat. In plus galbenusul de ou are calitatea de a ajuta contractia vezicii biliare, stimuland astfel activitatea fierii.
Dar daca aveti pietre la vezica biliara contractiile sub actiunea galbenusului de ou sunt dureroase si se pot transforma in colici, deci in acest caz trebuie evitat consumul de oua.
Se mai contraindica ouale prajite si ouale cu maioneza deoarece acestea sunt daunatoare pentru ficat.
Metodă de gătit ouă moi, medii sau tari este aceeaşi, doar timpul de gătit diferă. Înainte de a descrie metodă, iată câte sunt cele mai comune greşeli în procesul de gătire a ouălor fierte:
1. Nu aduce apa la fierbere înainte de a adaugă ouăle; introducerea unui ou în apă clocotită schimbă temperatura oului prea repede şi poate duce la crăparea acestuia, potrivit bzi.ro.
2. Nu fierbeţi ouăle. Aşa cum a fost menţionat mai sus, acest lucru poate duce la înverzirea gălbenuşului.
Metodă corectă pentru fierberea ouălor
1. Puneţi ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea într-un singur strat, deci să nu aveţi ouăle unul peste altul. Adăugaţi suficientă apă încât să le acoperiţi.
2. Puneţi apă la fiert şi de îndată ce apar bule pe marginea apei şi ouăle se mişcă uşor, opriţi focul, acoperiţi cratiţă şi cronometraţi.
3. Dacă vreţi ouă fierte moi, le lăsaţi în oală acoperită 3 minute; dacă vreţi ouă fierte tari, le lăsaţi 12-15 minute.
4. Scoateţi ouăle şi lăsaţi-le în apă rece, puţin dacă vreţi să le consumaţi calde, mai mult dacă le veţi servi reci.
„Timpul de gătit” de mai jos se referă la timpul în care oul se află în oală acoperită.
Ou fiert moale – 3 minute
Gălbenuşul oului este un lichid gros; albuşul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru
Ou fiert-mediu – 12 minute
Albuşul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenuşul nu este umed, dar nici complet uscat.
Ou fiert tare – 15 minute
Gălbenuşul nu este deloc umed, iar albuşul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.