Radio Simplu

Cum am rămas fără smartphone pentru o săptămână

Fortat de imprejurari, subsemnatul a fost nevoit ca, timp de o saptamana, sa treaca de la a folosi zilnic un smartphone (iPhone 4) la un telefon mobil obisnuit (Nokia 6100 parca). Iata cum a fost si la ce concluzii am ajuns.

In primul rand, lasam la o parte neplacerile create de faptul ca pe parcursul intregii perioade nu am avut access la sms-urile salvate sau la intreaga agenda telefonica ci doar cateva numere salvate si/sau memorate.

In al doilea rand pot spune ca am simtit aceasta diferenta aparuta in absolut fiecare zi. Am punctat, pe scurt, problemele cele mai mari pe care le-am intampinat.

– Mai dezorganizat: dupa doar 3 zile am realizat ca toata camera mea, de fapt, tot mobilierul din camera s-a transformat in locul ideal pentru post-it-uri. Biroul era plin de biletele galbene fiecare amintind de catre un lucru de facut, o idee, un task etc. Nu a durat mult pana nu mai aveam loc nici sa stau la birou incurcat de ele.

– Nu puteam face poze/video: in cazul de fata pot spune ca am dus lipsa camerei foto si, mai ales, a posibilitatilor de transmitere prin mail, twitter, pe facebook, instagram sau in orice alt loc.

– Mai putin la curent pe parcursul zilei: de fiecare data cand eram plecat, nu mai puteam verifica mailurile primite. Acest lucru m-a fortat sa stau mai mult legat de scaunul din birou.

Dar, nu au existat numai dezavantaje…

– Mai putin stresat noaptea: aveam prostul obicei ca seara, inainte de culcare, sa mai petrec putin timp pe net folosind smartphone-ul, sa imi verific contul de twitter si altele.

Studiile au aratat ca ceea ce faceam eu NU este bine pentru creier si somn. Asadar, am avut parte de niste nopti mai linistite.

BONUS: chiar si dupa ce am revenit la smartphone acest obicei mi s-a schimbat in bine: acum, inainte de culcare citesc cateva pagini dintr-o carte.

In concluzie, pot spune ca experimentul a fost relativ reusit, in special datorita obiceiului schimbat despre care am vorbit un pic mai inainte. Nu se sfarseste lumea daca as folosi un telefon mobil clasic dar, cel putin in cazul meu, viata mea este un pic mai organizata cu un smartphone.